Ce nu trebuie să ratați în Cheile Turzii

Cheile Turzii sunt un loc de-a dreptul impresionant pentru fiecare turist care ajunge în județul Cluj. Pereții de stâncă înalți de până la 200 de metri, precum și peșterile misteriose și traseele de drumeție uimesc orice turist care ajunge în zonă, fiind destinația perfectă pentru un weekend.

Cheile Turzii se află în partea de est a Munţilor Apuseni, iar în urmă cu 80 de ani au fost declarate Rezervaţie Naturală. Nu se ştie exact cum au explorat primii turişti Cheile Turzii, însă motaniarzii le recomandă vizitatorilor să le descopere cu busola şi harta, dar şi cu un binoclu la gât, căci peisajele sunt de-a dreptul fascinante. Pentru a vizita Cheile Turzii, turiștii au de ales între zece trasee, cu niveluri diferite de dificultate.

Dacă vor merge pe dungă galbenă, de exemplu, vor parcurge traseul Izvorul Popii – Valea Arineilor – Cascada Ciucaș. Este un traseu de 2,5 kilometri și de dificultate medie, însă peisajele merită orice efort.


În Cheile Turzii există aproximativ 1.000 de specii floristice, printre care piciorul cocoșului, odoleanul, omagul, stânjenelul violaceu, vulturica, scorușul argintiu, usturoiul sălbatic, așa că în timpul primăverii și al verii, zona este acoperită de flori colorate. Turiștii pot găsi pe trasee și usturoi sălbatic, extrem de rar, deoarece se găsește numai în această zonă și în Asia.

Cât despre faună, în zonă sunt prezente 67 de specii de păsări, pești, batracieni, vulpi, nevăstuici, jderi de piatră, mistreți, iepuri și căprioare, dar și șerpi, pe care turiștii îi pot vedea pe traseu.

Cheile Turzii sunt faimoase și pentru cele aproximativ 50-60 de peștieri și arcade, iar cea mai cunoscută dintre ele este Peștera „Cetățeaua Mare” („Peștera lui Balica“), care se află lângă podul nr.4, pe partea dreapta a văii Hășdate.

Aceste chei se leagă printr-o serie de trasee de alte obiective turistice, cum ar fi Cheile Turului, Cascada Ciucaș și Cheile Borzești.