Cea mai mare pădure de liliac din țară, locul în care simți că ai ajuns în Rai

În fiecare primăvară, atunci când înflorește liliacul, întreaga natură parcă se trezește la viață.

Parfumierii celebri includ această floare în cele mai scumpe parfumuri și nu este de mirare, căci este o floare care apare doar o singură dată pe an și poate fi văzută numai câteva zile.

Ei bine, pentru cei care îndrăgesc mirosul de liliac, într-o localitate din România au ocazia să vadă cea mai mare pădure de liliac. Se află la Ponoare și este cea mai mare rezervație de acest gen din România.

Pădurea de liliac se întinde pe 20 de hectare şi se află în apropierea platformei carstice Ponoare, la circa şase kilometri sud-est de oraşul Baia de Aramă din judeţul Mehedinţi.

Pădurea se află la circa 3 km sud de localitatea Ponoare, între dealurile Băluţei şi Răiculeştilor, de o parte şi de alta a Văii Prislopului. Pentru a ajunge la ea, pe jos, se poate porni de la școală, pe Valea Morilor, urmându-se firul apei și urcând apoi pe Dosul Mare, până la Valea Prislopului, pe o potecă marcată turistic.
Pe acest drum, turiștii pot vedea bisericuța de sub Stei.

În cazul în care vreți să ajungeți cu mașina, se poate merge pe lângă căminul cultural, apoi se traversează cătunul Tihoi și se merge în direcția Delureni.

Cea mai bună perioadă de vizită, pentru a prinde liliecii înfloriți este începutul lunii mai.

foto: Facebook Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania

În afară de lilieci, pădurea cuprinde și alți arbori și arbuști, precum și flori. Frăsinica, vișinul turcesc, mojdreanul, păducelul și laleaua neagră pot fi, de asemenea, admirate.

Însă, turiștii sunt sfătuiți să aibă foarte multă grijă în zonă, deoarece este habitatul scorpionilor, al broaștelor țestoase și a temutei vipere cu corn.

La Ponoare se organizează în fiecare an sărbătoarea liliacului, o manifestare folclorică de interes naţional, la care, în amfiteatrul natural al Văii Prislopului, se întrec formaţii şi solişti de renume din zonă, iar sărbătoarea se desfășoară neîntrerupt din anul 1965.

, ,