CORTINA DE APĂ DIN INIMA BANATULUI

Scriitorul Alexandru Vlahuță a publicat în 1901 un volum de proză intitulat România Pitorească, în paginile căruia descrie multe din frumusețile meleagurilor noastre, dar evocă și marile momente ale istoriei acestui neam. Păcat că scriitorul nu a apucat să vadă Cascada Bigăr, o emblemă a Banatului, devenită celebră după ce, în 2013, a fost declarată cea mai frumoasă cascadă din lume, conform site-ului american „The World Geography”.

Cascada Bigăr, cu siguranță unul din cele mai spectaculoase locuri din România, se află în județul Caraș-Severin, între localitățile Anina și Bozovici, pe Cheile Minișului, în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Accesul este extrem de facil, cascada aflându-se la câțiva metri de șoseaua DN57B, la punctul numit „Paralela 45“. Este formată de apele limpezi ale izbucului Bigăr, un afluent al Minișului, care apare la suprafață, la ceva mai mult de 200 m mai în sus de râu. De la locul acesta, de sub peretele de stâncă și până la spectaculoasa cascadă ce-i poartă numele, izbucul ne delectează cu alte zeci de cascade mai mari sau mai mici.

Ca și în cazul Canionului Șapte Scări, și la Cascada Bigăr s-au făcut lucrări de amenajare pentru cei care vor să vadă această veritabilă minune a naturii. Lucrările de amenajare au început în iulie 2016, iar după zece luni au fost finalizate. A fost amenajat un traseu pietonal între parcare şi intrarea în parcul naţional, de-a lungul DN 57B, un drum de la intrarea în parc şi construcţia unei platforme care permite accesul la baza cascadei, precum şi a unor poteci între cascadă şi izvor.

Imaginile oferite de Cascada Bigăr sunt impresionante pe tot parcursul anului. Dacă primăvara, vara și toamna cascada arată ca o perdea superbă de apă, iarna se transformă într-o cortină de gheață care aduce peisajului o notă magică. Oamenii locului spun cu mândrie că așa este întreaga regiune, județul Caraș-Severin fiind considerat a doua zonă verde a țării, după Delta Dunării. Aflată în apropiere de Bozovici, în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, Cascada Bigăr este doar unul din peisajele de basm ale acestor locuri de o frumusețe rară.

A devenit faimoasă în întreaga lume datorită peisajului ieşit din comun creat de un izvor subteran care curge peste o stâncă acoperită de muşchi. Această imagine aproape ireală a făcut înconjurul lumii, pe rețelele de socializare au fost sute de mii de aprecieri la adresa acestei bijuterii a naturii care poate fi văzută în România. Cascada Bigăr este încă un loc de vis din serialul România mea frumoasă, care ne deschide ochii asupra peisajelor unice care așteaptă să fie descoperite și vizitate. Iar când un asemenea loc este desemnat de o publicație prestigioasă drept cea mai frumoasă cădere de apă din lume, merită să ne facem timp pentru o bucurie a ochiului și a sufletului.