Focurile Vii de la Lopătari, un fenomen rar în lume

Întreg județul Buzău, de la un capăt la celălalt, cuprinde o mulțime de obiective turistice care atrag an de azi turiști din toată țara.

Fie că este vorba despre Vulcanii Noroioși, de Lacul fără fund, de Tabăra de Sculptură Măgura sau de peșterile rupestre de la Aluniș, acest județ se poate mândri cu o mulțime de lucruri unice în țară sau în Europa.

„Focurile vii” sunt fenomene naturale care mai pot fi admirate doar în Turcia, Asia, Australia și Statele Unite, așa că este de neratat acest loc..

În România, aceste fenomene naturale pot fi întâlnite în exteriorul arcului carpatic și în bazinul Transilvaniei. Însă focurile cele mai “vii” care ard precum niște torțe permanent aprinse pot fi admirate în două locuri: în comuna Lopătari din județul Buzau și la Andreiașu, în Focșani.

foto: Facebook FrumoasaRomânie

Focul Viu este un fenomen natural datorat emanației de gaze naturale care iese la suprafață prin fisurile scoarței terestre formând flăcări ce ard, aprinse fiind de razele solare ori de către oameni dacă flacăra se stinge.

Se ajunge folosind drumul de pe valea Slănicului – DJ 203 K, care pornește de pe DN2 (E85) de la Mărăcineni spre Săpoca, urmând ruta Beceni-Vintilă Vodă-Mânzălești-Lopătari-Terca. Până la Lopătari drumul este asfaltat, însă apoi urmează un drum neasfaltat de aproximativ 7 km cu terasamentul degradat, lipsind indicatoarele. În apropiere de Focurile Vii, drumul devine accesibil numai camioanelor mari și tractoarelor forestiere. Din acest motiv, mulți turiști preferă să facă acest traseu pe jos, pentru a evita stricarea automobilului. De asemenea, localnicii sunt de mare ajutor pentru a-i îndruma pe turiști.

În crezul popular se spune despre ele că sunt făcătoare de minuni și că atunci când ajungi la focurile vii este bine să îții pui o dorință, pentru că ți se va îndeplini.

În timpul nopții, focurile se văd de la distanță și creează un adevărat spectacol.

În apropiere de acest obiectiv turistic se află: Bolovanul Mortatului din Ploștina, „Sfinxul” de la Breazău, Platoul Meledic, Piatra Albă „La Grunj”, Mănăstirea Găvanu, Vârful Ivănețu, Lacul Mocearu, Lacul Limpede din Bisoca, Mănăstirea Poiana Mărului, precum și Vulcanii Noroioși.