MĂNĂSTIREA PRISLOP, ACASĂ LA SFÂNTUL ARDEALULUI

Țara Hațegului, tărâmul mitic al dacilor, aflată în inima munților Retezat, adăpostește una din cele mai dragi lăcașuri de cult ale românilor. Loc de pelerinaj pentru sute de mii de oameni, Mănăstirea Prislop a fost și locul de suflet al părintelui Arsenie Boca, cunoscut și sub numele de Sfântul Ardealului. În cimitirul mănăstirii, într-un loc liniștit și retras, este mormântul părintelui, cel care a fost duhovnicul de viață sfântă al românilor. Oamenii vin în număr foarte mare să se reculeagă la mormântul părintelui Boca, atrași atât de învățăturile acestuia, dar și de viața lui duhovnicească.

Mănăstirea Prislop a fost ridicată în a doua jumătate a secolului XIV-lea de către Sfântul Nicodim cel Sfințit, cel care mai ctitorise și mănăstirile Tismana și Vodița. Părintele Arsenie Boca este considerat al treilea ctitor al Mănăstirii Prislop, în slujba căreia a fost timp de 40 de ani, atât ca stareț și duhovnic, cât și ca pictor de icoane. Pentru convingerile sale, total opuse doctrinei comuniste, preotul a fost arestat de temuta Securitate, torturat în închisoare și alungat de la mănăstire.

Deși nu a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, pentru credincioșii din toată țara Arsenie Boca este „Sfântul neîncoronat al Ardealului”. Românii l-au descoperit destul de târziu pe Arsenie Boca, cel care acum se odihnește la mânăstirea Prislop, locul care a fost căminul său pentru atâția ani. Odată cu prezentarea mai amplă a vieții părintelui, atât în media cât și în spațiul virtual, s-au aflat mai multe despre personalitatea copleșitoare a acestuia. Așa s-a ajuns la impactul uriaș pe care l-a avut asupra oamenilor, iar credincioșii au început să sosească în număr tot mai mare la lăcașul sfânt din Țara Hațegului.

Sunt peste șase sute de ani de când, într-o poieniță din Țara Hațegului, românii au decoperit un loc pentru rugăciune. Cuceriți de peisajul superb și de liniștea din jur, oamenii simt nevoia să lase la intrare zgomotul orașelor, agitația vieții cotidiene și să adopte o atitudine mai calmă, mai pioasă. Înconjurată de dealuri împădurite, mănăstirea are în curtea interioară o biserică modestă și foarte veche, alături de care imediat îți apare în față clopotnița din piatră și lemn ridicată de părintele Arsenie Boca.

Toți cei care au vizitat mănăstirea au rămas impresionați de frumusețea zonei, de liniștea acestui loc binecuvântat, au simțit că sunt într-un loc încărcat de emoții și trăiri unice, unde uiți de grijile zilnice și unde te poți reculege. Legată pentru totdeauna de imaginea părintelui Arsenie Boca, mănăstirea Prislop este un loc încărcat de spiritualitate. Mormântul Sfântulului neîncoronat al Ardealului este tot timpul anului acoperit de flori, un etern omagiu adus de credincioși celui care i-a învățat că prin rugăciune și credință pot trece de necazuri sau boli și își pot găsi liniștea sufletească.