Pasul Tihuța, pe urmele lui Dracula

Pasul Tihuța, denumit și Pasul Bârgău, este printre cele mai dificile si frumoase trecători rutiere montane europene, care face legătura între Moldova şi Transilvania și chiar și cei mai experimentați șoferi îl consideră un adevărat punct.

Pentru călătorii care vor să treacă dintr-o zonă în alta, traversarea este obligatorie, însă peisajele din jur sunt de-a dreptul spectaculoase.

Pasul Tihuţa se află în sud-estul Munților Bârgău, la o altitudine de 1.227 metri, în apropierea staţiunii turistice Piatra Fântânele, unde se află Complexul Dracula. Din cauza altitudinii, acest pas este de multe ori blocat în timpul iernii, iar șoferii trec cu dificultate din cauza condițiilor meteorologice.

Este străbătut de Drumul european E58 / drumul național DN17, principala cale de legătură dintre Transilvania de NE și Bucovina de SV, între Bistrița și Vatra Dornei. De aici, se pot vedea Munţii Rodnei (Vârfurile Ineu şi Ineuţ), dar și Munţii Călimani şi Şuhard.

Pasionații de trasee montane au numeroase obiective turistice pe care le pot vedea pe traseele turistice:

Poiana Toader – Valea Izvorul Lung – Satul Mita -lacul de acumulare Colibiţa (traseu marcat cu cruce roşie)

Vârful Piatra Fântanele – Vârful Obcioara – Vărful Zimbru (traseu marcat cu punct roşu)

Piatra Fântânele – Pasul Tihuţa – Vârful Măgura Calului (1.230 m) – Dealul Frâu – Pasul Grădiniţa (traseu marcat cu bandă roşie)

Izvorul „La Borcut” (traseu de 2-3 ore, marcat cu punct albastru)

Munţii Călimani (traseu dificil de 12 ore, marcat cu bandă roşie).

Munţii Bârgău: Vârfurile Gogoaşa, Muncelului, Heniul Mare, Heniul Mic şi Pasul Strâmba (traseu dificil de cel puţin 12 ore)

Munţii Rodnei: Pasul Grădiniţa şi Pasul Rotunda (traseu de 20 de ore, cu bandă roşie).

În Pasul Tihuța se află stațiunea Piatra Fântânele care este situată la 1200 de metri altitudine și turiștii care nu vor să facă trasee se pot relaxa acolo.

Un alt obiectiv turistic interesant ce merită vizitat este Castelul Hotel Dracula, singurul castel din lume care poartă acest nume. A fost construit în 1983 după planurile baronului Alexandru Misiuga conform romanului lui Bram Stoker. Construit în stil medieval, cu pereţii din piatră de culoare cenuşie, ferestre mici cu rame negre, pare o fortăreaţă.

De asemenea, în zonă mai pot fi vizitate: Valea Bîrgaielor, Țara Dornelor sau crucea înaltă de 30 de metri din curtea mănăstirii de maici “Nașterea Maicii Domnului.”