UN LOC ÎNTRE MARE ȘI DELTĂ

Dacă doriți să evadați din stresul cotidian și căutați liniștea mării, razele soarelui și o plajă curată și aproape pustie, alegeți Gura Portiței, un mic colț de rai aflat între Marea Neagră și Delta Dunării. O fâșie de nisip, departe de terasele zgomotoase, de plajele aglomerate și în general de toată nebunia de care ne lovim în stațiunile de pe Litoralul românesc.

Dacă sunteți decepționați de ceea ce a ajuns Vama Veche, în comparație cu spiritul care domnea acolo în trecut, veți regăsi la Gura Portiței liniștea și pacea pe care o căutați după un an de muncă. Așa cum suna una din replicile celebre ale comediei muzicale românești „Eu, tu și Ovidiu”, la Gura Portiței veți putea spune, din tot sufletul: ce bine e la mare, la aer și la soare! Aici nu veți fi deranjați de vânzătorii ambulanți de porumb și alte produse, nu vă veți certa cu ceilalți turiști pentru un șezlong sau un petic de cearșaf mai bine poziționate.

Gura Portitei se află la 50 de km de Tulcea, fiind o destinație relativ usor de găsit pentru cei îndrăgostiți de Delta Dunării, care vizitează mai des locurile. Pentru turiștii care vin pentru prima dată în această zonă, găsirea drumului de acces poate părea puțin mai dificilă. Ca să ajungeți la Gura Portiței, există două variante, cu vaporașul sau cu șalupa, în funcție de graba cu care vreți să sosiți la destinație și de bugetul alocat transportului.

O barcă spre Gura Portiței pleacă de trei ori pe zi, drumul durează cam o oră și jumătate, dar pentru cei dornici să vadă peisaje superbe ale Deltei Dunării această variantă este o adevărată desfătare. De la Gura Portiței se organizează excursii cu șalupa sau vaporul în Delta Dunării, până la colonia de pelicani sau pe minunatele canale care brăzdează apele deltei. În sat sunt variante de cazare incluse la categoria „trei stele”, la standarde oferite în stațiunile de pe litoral, dar sunteți scutiți de zgomotul și aglomerația de acolo. Apoi, există complexul Insula, care dispune de vile cu camere duble și apartamente, aflat pe lacul Golovița, sau mai aveți puteți alege cazarea la căsuțele de pe plajă, cochete și construite în genul caselor pescărești.

Marele avantaj oferit de acest loc, care inițial a fost un sat de pescari, constă în liniștea și relaxarea pe care le puteți găsi aici. Nu veți auzi motoare ambalate, claxoane isterice sau manele ascultate la volum maxim, la Gura Portiței este respectat confortul turiștilor și singurul zgomot care se aude este cel al valurilor mării. O fâșie de nisip aflată între Marea Neagră și Delta Dunării, Gura Portiței este o alegere perfectă pentru cei care s-au săturat de stadiul de degradare la care a ajuns litoralul românesc, și care vor să descopere o zonă încă virgină, departe de tumultul marilor aglomerări urbane.