Salina Turda, minunea din adâncuri

La 30 de kilometri de Cluj se află ceea ce mulți au denumit „Minunea SF” a României, un loc magic, care atrage anual sute de mii de turiști din toate colțurile lumii. O lume subterană uimitoare, Salina Turda este locul ideal pentru agrement, refacere, dar și o oază de sănătate creată într-un cadru de un pitoresc aparte.

Ambițiosul proiect de renovare a salinei a început în 1998, iar de atunci a devenit una din atracțiile turistice de vârf ale României. Milioane de turiști au venit să vadă acest loc unic în lume, atrași de felul în care natura și omul și-au dat mâna pentru a transforma un zăcământ exploatat încă de pe vremea romanilor într-un veritabil orășel de sare.

Cei care s-au ocupat de renovarea salinei au realizat o copodoperă, în care rusticul s-a îmbinat perfect cu tehnica modernă, ansamblul de lumini amplasat în interior dând, într-adevăr, o notă SF întregului ansamblu. Tuneluri săpate în sare, coridoare elegante, pontoane de o frumusețe uimitoare, terenuri de sport, poduri și pasarele care te vor lăsa fără cuvinte. Sunt doar câteva repere ale unei realizări de excepție, pentru care imginerii, proiectanții și meșterii merită tot respectul nostru.

 

Oamenii care au lucrat la acest proiect au vrut să lase neatinse anumite porțiuni, unde natura a desenat curbe superbe. Vorbim despre tavanul salinei, despre bolta culoarului de la intrare, locuri unde desenele par opera marilor nume din istoria picturii universale. Pentru orice ghid care dorește să-și impresioneze oaspeții, o vizită la Salina Turda poate fi o garanție, prin spectaculozitatea și frumusețea elementelor din subteran.

Faima de care se bucură salina a adus aici oameni de pe toate meridianele, care s-au declarat uimiți și încântați de cele văzute. O adevărată comoară pentru turismul românesc, Salina Turda arată ce performanțe putem atinge și noi, atunci când se lucrează cu pasiune și dragoste de frumos. Ideile arhitectonice îndrăznețe, curățenia și confortul de care se bucură turiștii, plăcuțele informative aflate la tot pasul, scrise în mai multe limbi de circulație, precum și amabilitatea personalului, toate acestea fac din Salina Turda un ambasador de frunte al turismului românesc și un real motiv de mândrie națională.

Vizitatorii pot face sport, se pot plimba cu bărcuțele, pot alege un cadou de la magazinul de suveniruri, sau se pot relaxa pe băncile aflate la tot pasul. Există locuri special amenajate pentru copii, un amfiteatru șau o mică insulă artificială. Prețuri accesibile, bun gust, civilizație, totul într-un cadru aproape ireal. Iată că se poate, iată că există oameni cu spirit de inițiativă, care vor să demonstreze că și în România se poate face turism la standarde internaționale.

Jurnaliştii de la Business Insider au pus Salina Turda din Cluj într-un top al celor „25 de destinaţii incredibile de călătorie despre care nu ştiai că există”. Așadar, vizitați Salina Turda, merită cu prisosință, și spuneți tuturor ce impresii ați trait. Acest loc merită promovat de toți românii, pentru că intră, fără nicio îndoială, în categoria „must see”.

Iată mai multe imagini: