Valea Oltului, chiar dacă a fost mereu pusă în umbră de sora mai mare, Valea Prohovei, într-un clasament al turiștilor îndrăgostiți de munte, rămâne totuși un reper al spiritualității românești. Valea Oltului te cucerește cu multitudinea bisericilor și schiturilor sale, cu munții și văile în care cascadele sunt o prezență constantă sau cu izvoarele sale termale binefăcătoare. Ctitorie a lui Mircea cel Bătrân, una din figurile marcante ale istoriei nostre, Mănăstirea Cozia veghează de peste șase sute de ani cursul lin al Oltului.
Mircea cel Bătrân a ctitorit mai multe mânăstiri de-a lungul vieții sale, dar Cozia a rămas cea mai aproape de sufletul său. Când a părăsit această lume, la vârsta de 60 de ani, a fost înmormântat, la cererea sa, în incinta Mănăstirii Cozia, în ctitoria sa cea mai îndrăgită, și nu la Biserica Domnească din Curtea de Argeș, asemenea înaintașilor săi. Dacă veți citi poezia „Umbra lui Mircea la Cozia”, scrisă de Grigore Alexandrescu, veți înțelege de ce personalitatea istorică a marelui voievod este legată atât de strâns de acest complex monahal medieval.
Pornind tot de la legătura voievodului Mircea cu ctitoria sa, mulţe nume importante ale culturii noastre, prozatori şi poeţi au lăsat frumoase pagini de istorie şi literatură despre Mănăstirea Cozia. Dimitrie Bolintineanu, Alexandru Vlahuţă, George Coşbuc, Mihai Eminescu sunt numai câteva nume care au descris în opera lor figura bătrânului domnitor ale cărui rămăşiţe pământeşti sunt îngropate în lăcașul de pe malul Oltului.
Primul care a ridicat o ctitorie la Cozia a fost tatăl lui Mircea cel Bătrân, domnitorul Radu I, cel care a înălțat lăcașul vechi, astăzi dispărut, cunoscut și sub numele de Cozia Veche. Din cauza degradării sale destul de rapide, Mircea cel Bătrân ia decizia de a ridica un lăcaș nou, a cărui zidire s-a finalizat pe 18 mai 1388. Mănăstirea a fost reparată și renovată de mai multe ori de către domnitori precum Neagoe Basarab, Radu Paisie şi Constantin Brâncoveanu. În timpul lui Neagoe Basarab s-a construit fântâna care îi poartă şi acum numele și unde s-a păstrat şi un fragment de inscripţie.
Edificiu reprezentativ pentru istoria, cultura și credința noastră, Mănăstirea Cozia este aflată în mijlocul unor construcții și monumente care îi sporesc frumusețea și valorea istorică. Chiliile, paraclisul cu hramul „Adormirea”, biserica Bolnița, sau fântâna lui Neagoe Basarab, sunt doar câteva din atracțiile acestui loc atât de drag românilor. Mănăstirea Cozia este considerată o minune a Evului Mediu românesc, un simbol al spritualității noastre, dar și un centru de cultură de importanță majoră. Dacă sunteți în vacanță pe Valea Oltului, nu ezitați să vizitați acest loc ridicat pentru liniștea minții și a sufletului, aflat într-o zonă încărcată de istorie și credință. Șase secole de rugăciune într-o biserică ridicată în armonie perfectă cu natura înconjurătoare.