Podul lui Dumnezeu, locul unic din lume în care trebuie să ajungi

Podul lui Dumnezeu din comuna mehedinţeană Ponoare este unul dintre cele trei poduri naturale existente în lume şi al doilea ca mărime din Europa. De aceea, fiecare turist care trece prin zonă este atras de acest loc atât de interesant și de rar în lume.

Podul lui Dumnezeu sau Podul Natural, cum i se mai spune, se află în centrul localităţii mehedinţene Ponoare și este o arcadă uriașă de piatră pe care trece șoseaua Baia de Aramă-Drobeta Turnu Severin.

foto: Facebook Mândru ca sunt roman Oficial

Are 30 m lungime, 13 m lățime, 22 m înălțime și 9 m grosime și rămâne singurul din lume care este deschis traficului rutier, inclusiv cel de mare tonaj.

Din bătrâni se povestește că aici locuia Dracul, oamenii rugându-se lui Dumnezeu să-i scape de el. Atunci, Dumnezeu, a lovit cu palma în tavanul peșterii, unde locuia Diavolul, care s-a prăbușit peste intrare. Dar Dracul a scăpat, ieșind pe cealaltă gură a peșterii și s-a agățat cu ghearele de vârful Dealul Peșterii. Dracu s-ar fi urcat apoi pe o stâncă, ce-i poartă numele acum: Stânca Dracului.

O altă legendă mai spune ca podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfântul Nicodim să treacă prin Tismana după ce oamenii l-au alungat din comună, punându-i în traistă o găină cu gâtul tăiat, o pâine și un cuțit, acuzându-l de furt. Pe la anul 1370, călugărul era în căutarea unei cascade care i s-a arătat în vis și deasupra careia trebuia să construiască o mănăstire. Din Ponoarele a plecat la Tismana, unde a ridicat mănăstirea (Tismana). Înainte de a pleca, el a blestemat apa de la Ponoarele, să fie fără pești și să o înghită pământul. Și chiar așa s-a întâmplat, pentru că pe cursul ei s-au construit 8 mori, iar în ea nu trăiește nici măcar un pește.

O altă legendă spune că podul a fost construit de Hercule.