În timpul verii, atunci când în toată țara este caniculă, cel mai bun loc în care te poți relaxa este undeva la munte.
În sezonul estival, mai ales, lacurile răcoroase au mare căutare printre turiști. Pentru că au simțit potențialul turistic, există numeroase pensiuni și cabane, precum și pontoane pentru ca turiștii să se bucure de câteva zile de relaxare.
Iar lacul Bucura promite acest lucru, fără nicio îndoială. Acesta este un lac glaciar situat în Parcul Național Retezat din Munții Retezat. Este cel mai mare lac glaciar din România.
Lacul Bucura se află în căldarea Bucura, sub Vârful Peleaga și Șaua Bucurei, aflându-se la altitudinea de 2040 de metri. Adâncima maximă a apei lacului este de 15.5 metri, în dreptul intrăii zvorului Pelegii în lac, fiind alimentat de nu mai puțin de cinci izvoare.
Pasionații de pescuit vor putea vedea în lac și pești, de mărimi mai mici sau mai mari, populația fiind una autohtonă, fără populări artificiale din exterior.
Accesul la lac se face din șoseaua Hațeg – Caransebeș, de la km 61 (Cârnești), prin Clopotiva – Grebla – Gura Zlata – Gura Apei, circa 35 km de drum asfaltat. De aici se urcă pe drumul forestier ce se oprește la Drăcșanu, pe o distanță de 14 km. Apoi, trecând pe la cascada Fetele Voilesei, urmărind valea Lăpușnicului Mare, până la Gura Bucurii, și trecând pe lângă Lacul Lia se ajunge la Bucura.
Pentru a ajunge în Poiana Pelegii, loc de cort şi de start spre inima Retezatului, trebuie să treci apa peste o punte şi să-ţilași în urmă maşina.
Pentru ca vacanța să fie una de neuitat, se recomandă montarea corturilor în zonele însorite din Poiana Pelegii, iar pentru ajutor, cabana-salvamont se află la îndemână.