Dracula, personajul romanului cu acelaşi nume scris la sfârșitul secolului XIX de scriitorul irlandez Bram Stoker, era un conte transilvan, stăpân al unui castel aflat pe un vârf de stâncă semeață, de unde veghea valea râului care şerpuiește prin Principatul Transilvaniei. Dat fiind faptul că Bran este singurul castel din Transilvania care corespunde descrierii autorului, s-a ajuns astfel la denumirea sub care este cunoscut edificiul în lumea întreagă, și anume Castelul lui Dracula.
Castelul Bran este situat la aproximativ 30 de kilometri de oraşul Braşov, urmând şoseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu şi leagă Braşovul de Câmpulung Muscel, acolo unde se întâlnesc Munţii Piatra Craiului cu masivul Bucegi. Prima atestare documentară a Castelului Bran este confirmată de un act emis la 19 noiembrie 1377, de către regele Ungariei, Ludovic I de Anjou, prin care braşovenii primeau privilegiul de a construi o cetate de piatră la Bran. Fortificația, ridicată cu mai bine de 600 de ani în urmă, păstrează un anume parfum de epocă, amintind de vremea cavalerilor care i-au marcat istoria.
În 1920, Consiliul Orășenesc Brașov a donat castelul Reginei Maria a României, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri. Astfel, în perioada 1920-1929 s-au realizat cele mai importante lucrări de restaurare pe care le-a cunoscut acest monument istoric și arhitectonic. Regina a avut câteva locuri preferate, numite „Casele de vis ale Reginei Maria”, iar printre acestea, la loc de cinste, s-a aflat Castelul Bran. Aici, cea numită numită și „Regina artistă” pentru că era pictoriță, fotograf, designer de interior și scriitoare, a modificat arhitectura rigidă a castelului, impunând stilul propriu, modern și confortabil. Piesele de artă decorativă, creațiile proprii pentru designul interior și insistența cu care a folosit motivele artei românești sunt încă vizibile în încăperile castelului.
Unul din motivele pentru care turiştii, mai ales cei străini, aleg să viziteze Castelul Bran este reprezentat de legenda care s-a creat în jurul acestui edificiu, o legendă care s-a bucurat de mare succes peste hotarele României. Devenind, odată cu trecerea anilor, cea mai cunoscută poveste legată de Transilvania, legenda contelui Dracula făcea cumva trimitere la domnitorul Vlad Ţepeş, dar este vorba doar de o confuzie, alimentată și susținută de felul dur și instransigent în care acesta și-a condus țara.
Este bine ca cei care vizitează castelul să facă deosebirea între istoria reală a Castelului Bran și legenda contelui Dracula, zugrăvită în romanul lui Bram Stoker. Contele Dracula rămâne doar un personaj imaginar, mitul său fiind întreținut de legendele populare transilvane despre stafii și vampiri. Castelul Bran reprezintă unul dintre cele mai impunătoare monumente istorice ale României, un patrimoniu de excepțională valoare artistică și memorialistică, pe care vă stătuim sa-l vizitați neapărat.