Aşezat într-un adevărat paradis, în rezervaţia naturală „Dumbrava Sibiului”, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului este probabil unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Turiști din întreaga lume vin anual să îl viziteze, iar toată lumea este fascinată de acest loc.
Potrivit turism.sibiu.ro, Muzeul Astra în aer liber se întinde pe o suprafaţă de 96 ha, din care expoziţia propriu-zisă ocupă nu mai puțin de 42 de hectare. De asemenea, vizitatorii au la dispoziţie un Pavilion Muzeal Multicultural, cu birou de informare turistică inclus, precum și două restaurante, două pensiuni unde se pot caza, un spaţiu de joacă, 4 parcări, peste 10 km de alei, numeroase locuri de popas, dar și spaţii destinate demonstraţiilor practice şi multe alte elemente menite să le facă şederea turiștilor cât mai plăcută.
Inaugurat în 19 august 1905, muzeul a luat ființă din dorința românilor ardeleni de a-și defini propria identitate etnoculturală. La fel ca Muzeul Satului, și Muzeul Astra a strâns de-a lungul timpului o mulțime de locuințe, precum și obiecte de artă populară, care au fost adunate din tot județul Sibiu.
Muzeul în aer liber a fost gândit, la Sibiu, încă din anul 1940, meritul fiind al lui Romulus Vuia, care era director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, în momentul refugierii sale de la Cluj-Napoca, la Sibiu, după Dictatul de la Viena. Însă proiectul său a devenit o realitate abia în 1963, din iniţiativa lui Cornel Irimie, cel care avea să fie întâiul său director.
Între anii 1980-2000 tematica muzeului a fost extinsă prin integrarea monumentelor de arhitectură populară, iar din 1990, muzeul este o instituție de stine stătătoare, primind numele final de Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale “ASTRA”.
Ceea ce îl face deosebit de alte insituții de acest gen este complexitatea lui, dar și structura. Pentru a ajunge la forma care este astăzi, constructorii au fost nevoiți să escaveze, să ridice pământ, să creeze lacuri și dealuri, pentru a-i da locului un plus de valoare.
În Muzeul Astra se pot găsi obiecte extrem de vechi, unice în România, precum singura moară cu pânze, colecții de textile impresionante, dar și obiecte de patrimoniu care valorează milioane de euro. Inventarul muzeului cuprinde peste 200000 de obiecte de patrimoniu, iar câteva sute dintre ele sunt clasate în categoria tezaur, așa că cei mici și cei mari se pot bucura o zi întreagă de frumusețea locului.
De asemenea, complexul are o colecţie de arme unică în lume, cea mai mare colecţie de mori din lume şi o mumie egipteană, singura din România, evaluată la 400.000 de euro.