Dunărea, fluviul atât de drag românilor, omagiat de Johann Strauss în celebrul său vals Dunărea Albastră, este al doilea ca lungime din Europa, după Volga. În drumul său trece prin 10 țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) și străbate patru capitale: Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad.
Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră din Germania, din contopirea a două râuri numite Brigach și Breg și se îndreaptă către est, într-o lungă și frumoasă călătorie, de aproximativ 2860 km, până la vărsarea în Marea Neagră. La graniţa dintre România şi Serbia, unde Carpaţii se întâlnesc cu Dunărea, natura a dăltuit un loc numit La Cazane. Farmecul natural al zonei a fost completat, în anul 2004, cu o impunătoare operă de artă care îl înfăţişează pe ultimul rege al dacilor, marele Decebal.
Sculptată în stâncă, uimitoarea statuie pare, mai ales pentru cei care o văd prima dată, că este veche de sute de ani. De fapt este vorba de o realizare destul de recentă. Ideea construirii acestui basorelief i-a aparținut omului de afaceri român Iosif Constantin Drăgan, un istoric amator, iar lucrările au durat 10 ani, între 1994 și 2004, fiind necesare eforturile a 12 sculptori-alpiniști pentru finalizarea ambițiosului proiect.
Statuia lui Decebal se află între localităţile Eşelniţa şi Dubova, la aproape 20 de kilometri de oraşul Orşova. Modelată chiar în malul stâncos al Dunării, statuia este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa, având înalțimea de 55 metri, lățimea de 25 metri, și se află în locul unde Dunărea atinge adâncimea cea mai mare – 120 metri.
Pe malul sârbesc al Dunării, față în față cu impunătorul monument, tronează de 2000 de ani vestita Tabula Traiana, o placă memorială ridicată de împăratul Traian pentru a comemora marşul trupelor imperiale romane spre Dacia. Specialiștii ne spun că înainte să se construiască barajul de la Porţile de Fier, debitul Dunării, care a săpat defileul prin pereții de stâncă, era mult mai mare, iar tumultul apei dădea senzaţia că aceasta fierbe, de aici venind și numele zonei, cunoscută drept Cazanele Dunării.
Există și alte astfel de portrete sculpate în piatră în întreaga lume. Plecând de la Muntele Rushmore din Statele Unite și până la Sfinxul din Egipt, de la Nemrut Dag din Turcia și Capetele Diavolului din Republica Cehă sau Templul Bayon din Cambodgia, toate sunt recunoscute drept adevărate minuni săvârșite de mâna omului. Aflat într-un cadru natural sălbatic, care nu a putut fi niciodată îmblânzit, chipul marelui rege Decebal veghează malul românesc al Dunării, ca un memento și un etern omagiu adus unuia din marile nume ale istoriei noastre. Nu ratați acest obiectiv turistic de prim rang, veți fi cuceriți de cadrul natural impresionant și de măreția operei realizate de artiștii români.