Cetatea Neamț este o cetate medievală din Moldova, situată în apropierea orașului Târgu Neamț și la aproximativ 50 km de orașul Piatra Neamț. Ridicată aproape de vârful cel mai înalt al Culmii Pleșului, cetatea face parte din categoria monumentelor medievale de valoare excepțională aflate pe teritoriul României. Poziția strategică și, mai ales, importanța evenimentelor pe care le-a cunoscut, confirmă faptul că Cetatea Neamțului este una dintre cele mai importante cetăți ale statului medieval român.
Cetatea Neamț a cunoscut epoca sa de glorie în perioada domniei lui Ștefan cel Mare (1457-1504), organizator și strateg militar de excepție, care a înțeles importanța fortificațiilor pentru creșterea capacităților de apărare a țării. Marele domn moldovean a întărit cetățile moștenite de la înaintașii săi și a construit altele noi, întreaga regiune fiind apărată de un puternic sistem defensiv. Odată ce s-au finalizat lucrările de consolidare, cetatea Neamț a făcut față armatelor Imperiului Otoman, așa cum s- întâmplat la asediul impus de Mohamed al II-lea, după sângeroasa bătălie de la Valea Alba-Războieni.
Cetatea este faimoasă și pentru că a fost consemnată în poemul „Mama lui Șetfan cel Mare”, de Dimitrie Bolintineanu. În anul 1476, după ce învinsese oștile moldovene în bătălia de la Valea Albă, sultanul otoman Mahomed al II-lea l-a forțat pe Ștefan cel Mare să se refugieze la Cetatea Neamț. Conform legendei, mama domnitorului moldovean, care se afla în cetate, a refuzat să-l lase să intre și l-a sfătuit să se îndrepte spre nord, unde să-și strângă o nouă armată. Cetatea era amintită în versurile poemului scris de Dimitrie Bolintineanu: „Pe o stâncă neagră, într-un vechi castel, Unde curge-n vale un râu mititel”.
La fel de cunoscute sunt și descrierile lui Ion Creangă, care vorbește despre „Ozana cea frumos curgătoare și limpede ca cristalul, în care se oglindește cu mândrie Cetatea Neamțului, de atâtea veacuri”. Alte nume mari ale literaturii noastre care și-au găsit inspirația în această zonă de o frumusețe aparte au fost Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Alexandru Vlahuță, Calistrat Hogaș, etc. Începând cu anul 1992, Cetatea Medievală de la Neamt a intrat într-un program de reamenajare a monumentelor istorice din cadrul UNESCO, iar între anii 2007-2009 au fost finalizate lucrările de consolidare cu ajutorul fondurilor europene. Astăzi, mândra Cetate a Neamțului se prezintă ca o adevărată bijuterie, pregătită să primească turiștii din țara și din străinătate.
Cetatea este vizitată anual de peste 150.000 de turişti, care vin să vadă un spaţiu încărcat de numeroase legende şi fapte de vitejie care marchează etape importante din istoria zbuciumată a poporului român. Toate aceste legende, inspirate din fapte reale, contribuie la înfrumusețarea și îmbogățirea trecutului istoric al locului, și fac din Cetatea Neamț un obiectiv turistic care trebuie neapărat bifat de cei aflați în vacanță pe superbele plaiuri moldave.