În ținutul Dobrogei, care poate oricând revendica titlul de cea mai interesantă regiune a României, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera cu Bulgaria, venind dinspre Ostrov, pe un deal de unde Dunărea se vede în toată splendoarea ei, se află Sfânta Mănăstire Dervent. Povestea acestui loc binecuvântat, o poveste veche de când lumea, ne îndrumă pașii spre cele două cruci din piatră făcătoare de minuni, despre care se spune că au răsărit din pământ exact pe locul unde au fost martirizaţi ucenicii Sfântului Apostol Andrei.
Istoria aşezământului monahal începe încă din secolul IX, când pe aceste locuri exista un mic schit de călugări. Acum, Mănăstirea Dervent este unul din cele mai importante și mai căutate lăcașuri ortodoxe, un loc unde creştinii şi-au găsit vindecarea prin rugăciune şi evlavie. Sfințenia acestui loc este dată și de harul cu care preoții se apleacă asupra celor veniți să caute sprijin și alinare, de dragostea și blândețea arătate fiecarui pelerin ajuns în lăcașul de pe malul Dunării.
La Dervent s-au vindecat foarte mulți oameni bolnavi care au venit să se închine la sfintele cruci. Unii dintre ei au plecat acasă lăsându-și la Dervent cârjele, ca o mărturie a vindecării lor. Slujbele speciale și moliftele Sfântului Vasile cel Mare, ținute cu dragoste de către preoții mănăstirii, alungă duhurile necurate din trupurile și sufletele celor care suferă de diferite tulburări. Nimic nu poate fi mai convingător cu privire la forța acestui loc decât exemplul celor care aici s-au vindecat și care acum revin regulat la mănăstire.
Mănăstirea adăposteşte şi Izvorul cu apă tămăduitoare care, asemenea crucilor de piatră, alină suferinţele credincioşilor care beau apă de la el. Izvorul este acoperit de o construcție ce seamănă cu o bisericuță în miniatură, pe a cărui fereastră se poate vedea o cruce superbă mozaicată, iar pe pereții interiori găsim istoria mănăstirii în imagini. În lăcașul sfânt există chilii, veți găsi și un magazin bisericesc, un complex muzeistic cu obiecte descoperite la cetatea Păcuiul lui Soare și la Dervent, dar și un muzeu bisericesc cu obiecte vechi de cult.
Duminică de duminică, mii de oameni se adună la Sfânta Mănăstire Dervent din județul Constanța. Credincioșii, cu speranță și smerenie în suflete, pornesc în pelerinaj pe dealurile din jurul mănăstirii, locuri despre care se spune că sunt încărcate de energie pozitivă. Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dervent este o icoană făcătoare de minuni, foarte îndrăgită de credincioșii ce trec pragul mănăstirii dobrogene.
Pe malul Dunării, într-o zonă aproape pustie, dar încărcată de istorie și cultură, mănăstirea Dervent reprezintă un popas unic pentru cei care vor să își găsească liniștea și pacea sufletească. Așa cum frumos povestesc bătrânii de pe aceste plaiuri, Mănăstirea Dervent este un loc pe care nu îl alegi, ci te alege el pe tine.