Mănăstirea Oașa este un lăcaș de cult ortodox aflat în localitatea Sugag, județul Alba, într-o zonă idilică numit Valea Frumoasei. Situată la o distanță de 70 de kilometri sud de Sebeș și la 57 de kilometri nord-est de Petroșani, la poalele Munților Șureanu, Mănăstirea Oașa este o oază de liniște, înconjurată de dealuri și păduri, un paradis natural care mai cuprinde văi și lacuri. Ca să vă dați seama cât de izolată este mănăstirea, să precizăm că cea mai apropiată localitate se află la o distanță de peste patruzeci de kilometri.
În urmă cu 75 de ani, doi oameni de cultură, scriitorul Ioan Pop și marele Mihail Sadoveanu, cuceriți de pitorescul locului, au decis să au ridice aici o bisericuță din lemn. Odată cu construcția lacului de acumulare, oamenii au fost nevoiți să mute biserica pe mal. Mai târziu, în anul 1983, prin grija episcopului Emilian Bardaș, din Alba Iulia, a preotului Faur și a protopopului Viorel Porcaru, o veche biserică, reparată și consolidată, a fost adusă în acest loc. Biserica din Mănăstirea Oașa este din lemn, fiind ridicată pe o fundație de piatră, în formă de cruce, are o singură turlă și a fost pictată în frescă, între anii 1985-1986, de către pictorul Liviu Dumbravă din Gura Humorului.
La mănăstirea Oașa au venit să-și găsească liniștea călugări cu studii superioare, care vorbesc despre Divinitate într-un alt mod, renunțând la cele pământești pentru a sădi în inimile oamenilor credința. Fiecare din călugări trebuie să-si pună în slujba mănăstirii aptitudinile (să cânte, să scrie, să picteze, etc), dar și să citească zilnic din Filocalie si din Sfinții Părinți. Există la Oașa călugări care au absolvit facultați cu profil tehnic, dar și școli de arte, medici, scriitori si chiar un absolvent de Conservator, în Statele Unite.
Programul zilnic al călugărilor este unul foarte strict, aproape cazon, după modelul celui de la Muntele Athos. Călugării se trezesc foarte devreme, la ora 2, iar ia ora 3 începe slujba, care ține până la ora 8 dimineața. Apoi fiecare trece la treabă, până la ora mesei, după care se întorc la activitățile lor, în funcție de necesitățile care apar. În fiecare an, locul e luat cu asalt de mii de tineri aflați în căutarea credinței, care constată că aici se descoperă, de fapt, pe ei înșisi, după dialogul cu călugării. Autocarele aduc, mai ales pe timpul verii, foarte mulți elevi și studenți, care vin să-și deschidă sufletele și mintea ascultând învățăturile călugărilor, după care dau o mână de ajutor la muncile din lăcaș sau fac drumeții prin munții din jur.
La mănăstirea Oașa se crează o legătură specială între călugări și tinerii care vin în taberele de vară. Călugării îi ajută pe oameni să uite de agitația vieții de zi cu zi și să-și ofere câteva zile de pace și liniște sufletească, într-un cadru natural impresionant. Mergeți să vedeți acest loc situat la granița dintre cer si pământ, într-un peisaj care îți taie respirația, unde puteți regăsi valorile tradiționale ale neamului românesc.