Un oraș romantic, plin de culoare, un loc unde parcă te întorci în timp, Sighișoara este singura cetate medievală locuită din această parte a Europei. De la moştenirea istorică şi vechimea lui, până la străduţele fermecătoare, pe care vezi trecând cavaleri și prințese, Sighișoara este un loc plin de mister, care îi fascinează pe vizitatori.
Localitatea a fost întemeiată, la fel ca alte cetăți din Transilvania, de coloniști germani (cei mai mulți fiind din regiunea Saxonia), chemați sa se aseze pe aceste locuri de către regele Ungariei Geza al II-lea pentru a apăra granitele din est. Acești coloniști au primit în folosință ceea ce se numea fundus regius (pământ crăiesc), care le asigura drepturi și privilegii deosebite. Cetatea a fost prima dată atestată documentar în 1280, și a fost construită ca un sistem de apărare format dintr- un zid lung de 930 de metri, 14 turnuri de apărare şi 5 bastioane de artilerie. Din el se mai păstrează 9 turnuri, 2 bastioane şi o parte din zidul de incintă, care reprezintă importante puncte de atracţie turistică.
Turnul cu ceas este principalul obiectiv și, evident, un simbol al orașului. A fost ridicat pentru a apăra poarta principală și a primit această denumire datorită ceasului cu figurine, unic în România, aflat la etajul al patrulea. Turnul este format din cinci nivele, care împreună cu balconul și acoperișul piramidal au o înălțime de 64 m. Dar, pe lângă acest reper al cetății, Sighișoara mai are multe locuri interesante de vizitat: Turnul Fierarilor, Turnul Frânghierilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cojocarilor, al Croitorilor, al Cizmarilor și al Tăbăcarilor, vechi edificii care ne transportă într-o lume fermecată.
Alte atracții care merită să fie vizitate sunt Casa lui Vlad Dracul, Biserica din Deal, Casa cu Cerb, Scara Acoperită, Casa Venețiană, Casa Boema sau Catedrala Ortodoxă, care vorbesc despre o istorie de mii de ani, de-a lungul căreia oameni de naționalități diferite au reușit să conviețuiască în armonie deplină. Dar cea mai frumoasă experiență pe care o puteți trăi în Sighișoara este, categoric, Festivalul Medieval, o sărbătoare care are loc în fiecare an în ultimul weekend din luna iulie, și care i-a cucerit pe turiștii români și străini. Dacă doriți să participați, puteți închiria costume de epocă, pentru a sărbători alături de artiști, vânzători de suveniruri și prințese, prinți sau cavaleri.
Sighișoara este o parte de lume ce trebuie neapărat văzută, un oraș care abundă în atracții turistice. Căsuțele sale vechi, colorate în nuanțe pastelate, turnurile medievale, oștenii prezenți pe toate străduțele, ca și toboșarul cetății, un alt brand al locului, te trimit într-o lume de poveste. Vizitați această cetate medievală, inclusă în 1999 în Patrimoniul Mondial Unesco, și pășiți în atmosfera unui veritabil oraș-muzeu, în care clădirile reprezentative vă vor vorbi despre istoria și tradițiile locului.