Despre Polovragi s-au spus o mulțime de lucruri în ultimii ani. Locul care este plin de istorie și de mister se află în apropiere de Baia de Fier și este destinația perfectă pentru un weekend departe de viața agitată a orașului.
Pasionații de speologie nu trebuie să rateze atunci când vin în județul Gorj. În inima Munţilor Parâng, de-a lungul Cheilor Olteţului, pe teritoriul comunei cu acelaşi nume, se face intrarea în peștera Polovragi, pe malul stâng al râului.
Iar legendele despre acest loc par să confirme că această peșteră este una de-a dreptul deosebită. Potrivit vechilor legende, se spune că liderul spiritual al geto-dacilor, Zamolxe, ar fi locuit în Peșterea Polovragi și acolo își putea schimba înfățișarea. În Peştera Polovragi sunt urme ale folosirii sale drept turnătorie de metale de către daci, iar deasupra peșterii se află o cetate geto-dacică. Se spune că aici încă ar mai trăi Zamolxe, iar picăturile ce se preling din ţurţurii de piatră sunt lacrimile vărsate de el după cucerirea Daciei.
Se mai spune că în peşteră, vracii daci şi cei de dinaintea lor prelucrau o plantă rară, numită povragă, polvragă sau polovragă, întrebuinţată în popor ca remediu împotriva bolilor.
O altă legendă spune că ieșirea din peșteră s-ar afla tocmai în Transilvania și că în interior sunt ascunse comori din aur și din pietre prețioase.
Bolta însângerată, Izvorul Speranţelor, Cuptorul Dacic, Camera Albă și tronul lui Zamolxe sunt doar câteva dintre lucrurile pe care ghizii le prezintă vizitatorilor.
Grota gorjeană este una dintre cele mai lungi din Europa cu peste 10,3 km şi specialiştii nu sunt siguri dacă i-au dat de capăt. Din cei 10 km ai peşterii, doar aproximativ 900 de metri sunt accesibili publicului, în rest doar speologii au acces. În grotă este cald şi umed (temperatura constantă este de 9 grade Celsius şi umiditatea medie de 90%), așa că ar fi bine să aveți ceva haine de schimb pentru a nu vă fi frig.
În afară de peșteră, vizitatorii mai pot vedea și Mănăstirea Polovragi, care este monument istoric și de o frumusețe aparte. Nu trebuie uitată nici Pădurea Polovragi, care a devenit cunoscută datorită coloritului său deosebit.