Valea Oltețului a reușit să devină cunoscută în întreaga Europă dintr-un motiv extrem de simplu. Este cel mai îngust canion din Europa, iar priveliștile sale le taie respirația tuturor vizitatorilor.
Aflată pe o suprafață de 150 de hectare, la granița dintre Gorj și Valcea, într-o Rezervație naturală se află Valea Oltețului. Aceasta desparte pe 3 kilometri Muntele Căpățânei de Muntele Parâng. Apa Olteţului taie cei doi munţi, care, la un moment dat, aproape că se întrepătrund, distanţa dintre ei ajungând la numai 70 de centimetri. De aceea, în zilele toride de vară, este locul perfect pentru a te răcori.
Considerat un adevărat colț de rai, acest loc este unul care atrage anual zeci de mii de turiști care vor să vadă frumusețile locului.
Imediat cum treci de barieră și intri pe chei, poți vedea Peștera Polovragi, plină de istorie și de legende spuse din generație în generație.
Potrivit vechilor legende, se spune că însuși liderul spiritual al geto-dacilor, Zamolxe, ar fi locuit în Peșterea Polovragi și acolo își putea schimba înfățișarea. În Peştera Polovragi sunt urme ale folosirii sale drept turnătorie de metale de către daci, iar deasupra peșterii se află o cetate geto-dacică. Se spune că aici încă ar mai trăi Zamolxe, iar picăturile ce se preling din ţurţurii de piatră sunt lacrimile vărsate de el după cucerirea Daciei.
În comuna Polovragi se ajunge pe DN 67 Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu, la intrarea în Gorj, venind dinspre Râmnicu-Vâlcea. Pentru a ajunge în comună, se virează pe un drum judeţean şi se mai parcurg doi kilometri.
Privite de sus, Cheile Olteţului îţi oferă pe tavă măreţia inegalabilă a naturii și ai impresia că totul se poate prăbuși în numai o clipă.
Cheile Olteţului încep chiar din spatele Mănăstirii Polovragi şi, pentru a pătrunde în această lume, se intră pe drumul de macadam care trece prin dreapta lăcaşului de cult. Pe anumite porţiuni, drumul este săpat în munte şi ai senzaţia că stânca uriaşă se prăvăleşte peste tine. Cheile au o lungime de aproximativ doi kilometri şi separă Munţii Parâng şi Munţii Căpăţânii.
Cheile Olteţului au fost declarate arie naturală protejată de interes naţional. Suprafaţa rezervaţiei naturale este de 150 de hectare, aceasta incluzând şi Peştera Polovragi, care este, de asemenea, arie naturală protejată.
Aici au fost identificate 405 specii de plante, dintre care multe sunt rare: piciorul cocoşului, lăcrămiţa, studeniţa, guşa porumbelului, panseluţa de munte sau ghioceii bogaţi.