Peștera Urșilor se află în localitatea Chișcău, la poalele munților Bihorului, la marginea Parcului Natural Apuseni. Această superbă operă a naturii, localizată în versantul stâng al văii Crăiasa, parte a dealului Măgura, la o altitudine de 490 metri, este una din principalele puncte de atracție ale Munților Apuseni.
Numele peșterii vine de la numeroasele fosile de „urși de cavernă” (Ursus spelaeus) descoperite aici, și era folosită ca adăpost de aceste animale cu peste 15.000 de ani în urmă. Ajunși la bătrânețe, ca multe alte mamifere, urșii de peșteră se retrăgeau să moară în același loc ca și strămoșii lor. În urma cercetării scheletelor descoperite în peșteră, s-a ajuns la concluzia că urșii aveau dimensiuni impresionante, în raport cu speciile existente în România de obicei.
Legendele locului spun că în urma căderii unei stânci peste gura peşterii, au fost astfel închişi acolo aproximativ 140 de urşi înfometaţi. Aceștia, lipsiți acum de posibilitatea de a vîna pentru a se hrăni, s-au atacat reciproc până când au murit toţi. Peștera a rămas închisă până pe 17 septembrie 1975, când golul subteran a fost deschis artificial prin dinamitarea porțiunii de la intrare, în timp ce se efectuau lucrări de exploatare a calcarului în zonă.
Liniștea micului sat Chișcău a fost întreruptă în acea zi de septembrie 1975, când minerul Traian Curta, care lovea roca cu un ciocan pneumatic, a dislocat o bucată de calcar. În spatele bucății sfărâmate se vedea o gaură mare, unde a decis să pătrundă minerul nostru. După o coborâre de aproape 10 metri, acesta aprinde o brichetă şi vede o imagine care îi dă fiori: o mulţime de oase şi un craniu neobișnuit de mari. Așa a descoperit Traian Curta, un simplu miner, Peştera Urşilor.
Peștera Urșilor are o lungime de 1500 metri, și este formată din mai multe galerii: Galeria Urșilor, Galeria „Emil Racoviță”, Galeria Lumânărilor sau Sala Oaselor. Există superbe formațiuni de stalactite și stalagmite, printre care amintim Palatele fermecate, Lacul cu Nuferi, Mastodontul și Căsuța Piticilor, sau Draperiile din Galeria Urșilor, Portalul, Pagodele și Sfatul Bătrânilor, iluminate cu lumânări.
Declarată monument al naturii, Peștera Urșilor din Munții Apuseni este unul din cele mai cunoscute obiective turistice din România și face parte din acele locații care trebuie vizitate cel puțin o dată în viață, fiind recunoscută ca unicat în Europa. Este prima peșteră din România amenajată la standardele turismului modern, mulți dintre cei pasionați de legendele și misterele care înconjoară munții noștri declarând că este cea mai frumoasă din țară. Nu ezitați să petreceți câteva zile de relaxare în Apuseni și vizitați acest veritabil miracol al naturii.