Când spunem că avem o țară minunată, binecuvântată cu locuri unde natura a creat adevărate capodopere, trebuie să amintim și de Cheile Bicazului, o zonă geografică încântătoare, care face legătura între Transilvania și Moldova.
Traversarea Cheilor Bicazului, mai ales dacă se poate face la pas, impresionează orice turist aflat în trecere pe frumosul drum care leagă judeţele Neamţ de Harghita. Cei aproximativ 6 km de stânci verticale îți taie răsuflarea prin maiestuozitatea lor iar sălbăticia peisajului oferă imagini de neuitat. Impresia puternică pe care o lasă această minunată „lucrare” a naturii persistă de-a lungul întregului traseu în zonă, între Lacul Roșu și localitatea Bicaz-Chei.
Drumul care trece printre stânci face pe oricine să se simtă mic și neajutorat în fața măreției peisajului sculptat de Măria Sa Natura. Situate în munții Hășmaș, Cheile Bicazului sunt înconjurate de Muntele Bardoș la nord, Muntele Piatra Poienii la sud și de Muntele Piatra Surducului la est, fiind parte a Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș. Cheile au fost „cizelate” în mod natural de râul Bicaz în calcare mezozoice, formând pe tot acest traseu unic imagini si peisaje superbe.
Pereții verticali sunt în unele locuri atât de apropiati, încât îți dau senzația că ai ajuns într-un canion, ceea ce pentru pasionații de atletism poate însemna o adevărată provocare. Valea, extrem de îngustă, cascadele surprizătoare, bucăți de stâncă izolate, apoi prezența, din loc în loc, a unor guri de peşteri (precum Peştera Neagră sau Peştera Cascada) şi, bineînțeles, pereţii cei abrupți, formează împreună acest peisaj încărcat de legende, care au un impact copleșitor, amestec de admirație și teamă.
Odată ce vă apropiați de locul unde începe traseul dintre stânci, care parcă dansează când pe o parte, când pe alta a drumului, se ajunge în punctul din care se zărește Piatra Altarului, masivul cel mai impunător al Cheilor Bicazului. Acesta poate fi ușor reperat după crucea aflată pe vârf. Legenda spune că aici este un loc sfânt, unde dacii liberi se adunau pentru a ține diferite ceremonii, acesta fiind probabil motivul pentru care așa a fost numit locul. Încă o dată o spunem, pentru a putea admira cu adevărat frumusețea și sălbăticia zonei vă sfătuim să parcurgeți traseul pe jos, nu cu mașina.
Printre numeroasele atracții turistice care se găsesc în minunatul Ţinut al Neamţului, Cheile Bicazului reprezintă un loc special, ideal pentru relaxare, dar şi pentru drumeţii montane de un pitoresc incredibil. Zona reprezintă un adevărat magnet pentru turiștii care, indiferent de anotimp, vor să străbată şoseaua care serpuiește printre munţii imenşi şi să se bucure de aerul curat al acestor locuri. Din timpuri străvechi și până în zilele noastre, apele repezi ale pârâului Bicaz au săpat în munte și au modelat unul din cele mai spectaculoase locații turistice din România, numite atât de frumos, Cheile Bicazului.