Foarte mulți români au dificultăți atunci când vine vorba despre o ieșire în weekend sau despre o vacanță. Sunt atât de multe lucruri frumoase de văzut, încât este destul de grea alegerea.
Însă părerile prietenilor și topurile celor mai frumoase destinații sunt cele mai bune soluții pentru face alegerea mai ușoară.
Iar Lacul Sfânta Ana cu siguranță că se află printre aceste destinații. Fiind singurul lac vulcanic din Europa Centrală, aflat la aproape o mie de metri altitudine, iar priveliștea este una care taie respirația.
Pentru pasionații de înot, acest lac se poate traversa și înot, însă pentru cei romantici, o plimbare cu barca poate fi ocazia perfectă pentru a cunoaște pe cineva.
Una dintre legendele conform cărora s-a format lacul vorbeşte despre doi fraţi rivali care voiau să iasă în evidenţă cu orice preţ. Unul dintre ei a vrut să arate că el are cea mai frumoasă caleaşcă şi a înhămat la ea cele mai frumoase fecioare din sat. Pentru că fetele nu reuşeau că tragă caleaşca foarte grea, bărbatul a decis să le chinuie şi să le biciuiască. Una dintre ele, pe nume Ana, l-ar fi blestemat pe bărbatul care a chinuit-o. Din senin, o furtună puternică s-a pornit, l-a omorât pe bărbat şi i-a distrus castelul. Pe locul lui s-ar fi format lacul de astăzi poartă denumirea de Sfânta Ana.
O altă legendă spune tot povestea unei fete pe nume Ana, pe care părinţii au obligat-o să se căsătorească cu un băiat pe care nu îl iubea. Fata şi-a implorat părinţii să nu o mărite, dar aceştia nu au ascultat deoarece băiatul era foarte bogat. Se spune că, în noaptea nunţii, fata a fugit şi s-a aruncat apele lacului din munte. Mişcaţi de drama ei, locuitorii ar fi denumit lacul după numele fetei, potrivit adevarul.ro.
Se spune că oamenii veneau în trecut pentru a se ruga. Femeile care nu puteau avea copii se rugau, iar dorința li se împlinea după pelerinaj.
Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România şi se găseşte la 17 kilometri de localitatea Bixad, aflată în apropiere de Băile Tuşnad. O ciudățenie este faptul că nivelul apei nu creşte şi nu scade niciodată deşi lacul nu are izvoare şi este alimentat doar de apa de ploaie. Localnicii spun că știu când plouă, numai după mirosul emanat în aer. Atunci când pișcă la nas, este semn de furtună.