Străinii care aud de România se gândesc în primul rând la sportivii de seamă ai țării, dar și la genialul Constantin Brâncuși, cel care a lăsat întregii umanități o adevărată moșternire.
An de an, mii de turiști vin în România special pentru a cunoaște mai bine creațiile sculptorului școlit la Paris și care a ajuns să fie unul dintre reprezentanții de seamă ai secolului trecut în ceea ce privește arta.
Iar Târgu Jiu este orașul în care Constantin Brâncuși și-a dorit să își pună amprenta cu câteva dintre cele mai valoroase creații ale sale.
Un oraș frumos care a renăscut odată cu mulțimea de turiști care a venit să vadă la ce s-a gândit sculptorul.
Chiar dacă este destul de aglomerat orașul, poți găsi destul de ușor un loc de parcare în apropierea parcului în care se află Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”. Acesta începe cu Poarta Sărutului, unde toate cuplurile nu ratează ocazia de a-și face declarații și de a se săruta, iar apoi continuă cu Aleea Scaunelor, pentru a ajunge și la Masa Tăcerii, o sculptură atât de simplă, dar cu o însemnătate atât de mare.
Vizitatorii se pot desfăta privind rîul Jiu, se pot plimba spre insuliță, însă nu trebuie să rateze nici Coloana Infinitului, dedicată soldaților români din Primul Război Mondial căzuți în 1916 în luptele de pe malul Jiului.
Însă Ansamblul Monumental nu este singurul obiectiv turistic pe care trebuie să îl bifeze turiștii.
Un alt punct de interes este Biserica Sf. Voievozi, realizată la mijlocul secolului al XVIII-lea, se află chiar în centrul orașului, așa că este foarte ușor de găsit, fiind localizată aproape de Parcul Central.
După ce ai admirat unele dintre cele mai interesante sculpturi ale lui Brâncuși, trebuie să îi vizitezi și locul în care s-a născut și a copilărit. Faimosul sculptor s-a născut în localitatea Hobița, la 25 de kilometri de Târgu Jiu, iar locul în care acesta a venit pe lume a fost transformat în monument istoric. Casa-muzeu încă adăpostește mobilierul original țărănesc de la începutul secolului trecut, fiind amplasată într-o zonă retrasă, foarte frumoasă. Casa memorială Constantin Brâncuși are trei încăperi – camera de locuit, bucătăria și cămara.
La 14 kilometri de Târgu Joi, se află Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj, unde vizitatorii pot găsi un ansamblu de case și de obiecte aduse din diferite localități din regiune. Cei care ajung la acest muzeu întins pe mai bine de un hectar pot admira zeci de construcții din lemn, precum și o biserică, mori de apă, dar și multe obiecte tradiționale aduse din gospodăriile din Județul Gorj.