Bisericile pictate din nordul Moldovei, expresii de marcă ale ortodoxiei românești, au ajuns cunoscute și în afara țării, fiind incluse în patrimoniul cultural mondial al Unesco. Au fost ridicate pentru a celebra victoriile reușite de conducătorii acelor vremuri, dar reprezintă, pe lângă valoarea lor istorică, și adevărate comori culturale ale neamului nostru, prin importanța mesajului teologic pe care îl transmit.
Au fost incluse în patrimoniul Unesco un număr de opt biserici care se găsesc pe teritoriul Bucovinei: Arbore, Humor, Moldovița, Pătrăuți, Probota, Suceava, Voroneț, Sucevița. Picturile de pe pereții exteriori sunt într-o stare de conservare foarte bună, rezistând probei timpului, ca o mărturie a priceperii meșterilor din acele vremuri. Bucovina, vestită pentru frumusețea peisajelor sale, a fost inclusă în planurile unor mari agenții de turism din străinătate, care încearcă astfel atragerea celor interesați de locuri unde tradițiile străvechi s-au păstrat.
Pe pereții exteriori ai celor opt mănăstiri sunt fresce al căror mesaj conține o chemare spre lucrurile sfinte. Lucrările prezentate descriau viața sfinților ortodocși, care deveneau sursă de inspirație pentru credincioșii din zonă. Dar toate aceste minuni ale Bucovinei pot reprezenta modele și pentru cei pasionați de arhitectură sau artă, pe lângă mesajul lor religios sau istoric.
Dacă mănăstirea Arbore este cunoscută pentru una din imaginile celebre ale Bibliei, Geneza, redată pe peretele vestic al lăcașului, biserica de la Voroneț este considerată „Capela Sixtină a Orientului” pentru imaginea Judecății de Apoi pictată pe unul din pereții săi exteriori. Mănăstirea este cunoscută și pentru nuanța unică de albastru cu care a fost pictată, celebrul „albastru de Voroneț”, a cărei compoziție este în continuare un mister, deși au trecut peste 500 de ani de la momentul când lăcașul a fost ridicat.
Sucevița este si ea una din cele mai vizitate mănăstiri, fiind așezământul unde picturile de pe pereții exteriori au rezistat cel mai bine, nefiind necesare lucrări de restaurare. A fost construită printr-o îmbinare a stilurilor de artă bizantină și gotică, iar pictura murală interioară și exterioară reprezintă o narațiune biblică din Vechiul și Noul Testament.
Fiecare mănăstire are stilul și unicitatea ei, de aceea este important să încercăm să le vedem pe toate. Bucovina, acest minunat tărâm românesc, are multe tentații, dar recunoașterea pe plan internațional o datorează bisericilor sale pictate, care au ajuns un obiectiv turistic de anvergură, un reper al identității noastre culturale și religioase. Aceste lăcașuri de cult sunt considerate capodopere ale culturii mondiale, atât prin frescele exterioare unice sau icoanele de valoare inestimabilă, dar și prin liniștea locului și peisajele încântătoare.
Dacă vreți să simțiți cel mai bine spiritul românesc, credința acestui popor sau vreți să admirați priceperea meșterilor care au ridicat edificii durabile, trebuie să vizitați mănăstirile din nordul Moldovei.