Vechea cetate de scaun, Târgoviște este situat în partea central-sudică a României pe o terasă înaltă de 260m, deasupra Vîii Ialomiței, la limita dintre regiunea deluroasă subcarpatică și Câmpia Înaltă a Târgoviștei.
Prima mențiune a orașului, la 1396, este făcută de cruciatul bavarez Johann Schiltberger, care a vizitat orașul cu ocazia pregătirilor pentru lupta de la Nicopole. În timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, orașul a devenit principala reședință domnească a Țării Românești. Tot în timpul acestui domnitor a fost refăcută Curtea Domnească, ale cărei ruine împrejmuiesc astăzi Turnul Chindiei.
Orașul se află la numai 80 de kilometri de București și la doar 70 de Pitești, așa că poate fi destinația perfectă de weekend, în cazul în care vă doriți să cunoașteți puțin istoria și frumusețea locului.
Principalul obiectiv turistic de care au parte vizitatorii este Turnul Chindiei, în care se poate urca pe niște scări înguse, până în vârf. Acesta face parte din complexul „Curtea Domnească”.
În prezent, clădirea măsoară 27 de metri înălțime, iar din vârf se poate vedea orașul și împrejurimile. Simbolul orașul Târgoviște este vizitat anual de mii de turiști, care sunt curioși să vadă o construcție atât de veche.
Fiind un monument istoric, clădirea găzduiește acum o expoziție de documente, arme și obiecte care au aparținut lui Vlad Țepeș. Din punct de vedere administrativ, Turnul Chindiei se află sub tutela Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște.
De asemenea, în interiorul aceluiași complex, poate fi vizitată și Biserica Sfânta Vineri, o ctitorie a lui Vlad Călugărul și a soției sale, Smaranda, datând din mijlocul secolului al XV-lea.
Biserica Domnească este ctitoria voievodului Petru Cercel după modelul bisericii mitropoliei din oraș, însă de dimensiuni mult mai mari fiind, la data construcției, cea mai mare clădire religioasă din Țara Românească. Pictura este păstrată și în zilele noastre și este realizată integral între anii 1696-1698, în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, conținând cea mai amplă galerie de portrete de domnitori munteni.