Când spui Hunedoara, spui, în primul rând, Castelul Corvinilor, sau Castelul Huniazilor, cum mai este cunoscut. Castelul Hunedoarei este cea mai mare construcție medievală cu dublă funcționalitate (civilă și militară) din România, fiind cunoscut drept unul din cele mai importante castele din întreaga lume. Recunoșterea internațională este confirmată și de prezența impunătorului edificiu din Ardeal în „Top 10 destinații de basm din Europa”.
Primul proprietar al acestui monument arhitectural gotic a fost cneazul Voicu, tatăl marelui domnitor Iancu de Hunedoara, care a primit castelul cadou de la regele Sigismund I de Luxemburg. De-a lungul timpului, a avut mai mulți proprietari, dar pentru perioade scurte de timp, și deși aceștia au încercat să-și lase amprenta pe stilului arhitectonic al castelului, acesta a rămas cunoscut după numele Corvinilor, primii stăpâni ai edificiului.
Castelul Corvinilor impresionează prin prezența sa impunătoare, care domină întreg peisajul orașului Hunedoara. Vorbim despre o realizare remarcabilă, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon. Intrarea în castel se face pe un pod de lemn, susţinut de piloni masivi de piatră, fixați în albia pârâului Zlaşti, trecând prin curtea husarilor şi o nişă unde se poate vedea statuia Sf. Ioan de Nepomuk, protectorul podurilor şi al trecererilor peste apă.
Odată ce ați pătruns în castel, aveți ocazia să vedeți punctele principale de atracție ale acestui spectaculos edificiu: galeria și donjonul, ultimul turn de apărare, numit “Ne boisa” (Nu te teme), fiind neschimbate de pe timpul lui Ioan de Hunedoara, sau Turnul Capistrano, după numele unui vestit călugăr franciscan, Ioan de Capistrano. Nu trebuie să ratați Sala Cavalerilor, (o încăpere destinată recepțiilor), Turnul buzduganelor, Bastionul alb care era folosit drept depozit pentru bucate șau Sala Dietei, cu ale sale medalioane pictate pe pereți. La loc de cinste se găsesc portretele domnilor Matei Basarab din Țara Românească și Vasile Lupu din Moldova.
Într-o altă aripă a castelului, numită Matia, se mai poate observa o pictură referitoare la legenda corbului de care este legat numele Corvinilor, urmașii lui Ioan de Hunedoara. Acest nume provine din latinescul „Corvus”, care înseamnă „Corb”, o pasăre care în Evul Mediu simboliza întelepciunea si longevitatea. În curtea castelului, lângă frumoasa capelă ridicată tot în timpul lui Ioan de Hunedoara, veți vedea o fântână adâncă de 30 de metri. Conform legendelor, această fântână ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea dacă vor ajunge la stratul de apă.
Castelul Corvinilor a devenit în ultimii ani un motor al economiei Hunedoarei, oraș serios afectat de distrugerea industriei. Peste 6,2 milioane de lei au intrat anul trecut în bugetul municipiului Hunedoara, banii provenind atât din vânzarea de bilete, dar și din închirierea spațiilor castelului pentru diverse evenimente. Monumentul medieval a fost vizitat în 2017 de peste 340.000 de persoane, devenind, pentru al doilea an consecutiv, cel mai important contributor la bugetul orașului și un model despre cum se poate dezvolta turismul românesc.