Dunărea este unul dintre fluviile spectaculoase ale Europei, iar la intrarea sa în România, vizitatorii au parte de un spectacol de-a dreptul fascinant.
Cazanele Mari cu o lungime de aproximativ 4 km, încadrându-se între masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul României) și Veliki Strbac (Serbia) sunt un spectacol al naturii, iar curioșii pot afla și alte lucruri interesante.
La baza peretelui de calcar ce flanchează această porțiune a Cazanelor Mari există două cavități: peșterile Gura Ponicovei și Veterani.
În schimb, Cazanele Mici se întind pe o lungime de aproximativ 3 km, fiind poziționate între masivele Ciucarul Mic (România) și Mali Strbac (Serbia)
Aproape de golful Mraconia, se poate observa, săpat în stâncă, chipul lui Decebal, statuia lui Decebal având dimensiuni impresionante 55 m înălțime și 25 m lățime. Este cea mai mare sculptură din întreaga Europă și a fost finalizată în anul 2004, după o muncă de 10 ani, executată de către 12 sculptori alpiniști.
Înconjurat de liniște și de frumusețea peisajului, Decebal pare că păzește cu mult simț de răspundere întreaga regiune și nu există vreun vizitator care să nu facă o fotografie în această zonă.
Mai impunătoare decât statuia lui Decebal este doar curgerea grăbită a Dunării, care pare că se grăbește să ajungă cât mai repede la mare, însă totul în jur este atât de frumos, încât o plimbare cu vaporul este de neratat.
Cum se ajunge la Cazanele Dunării
Se află la o distanță de doar 16 km de Orșova, municipiu traversat de drumul european E70, existând drum de acces direct către cazane pe DN57, drumul ce traversează o mare porțiune din defileul Dunării.
Dacă vreți să mergeți cu trenul, cea mai apropiată gară de Cazanele Dunării este Gara Orșova, ce lasă turiștii direct la periferia orașului de unde pot lua taxiuri sau microbuze.
Cât despre cazare, turiștii pot alege între spațiile de cazare din Orșova, Dubova sau Eselnița.