Dacă ați planificat un concediu la Budapesta sau Viena și ați decis să faceți drumul cu mașina, rezervati-vă o zi, înainte de a părăsi teritoriul României, pentru a vedea miracolul realizat de locuitorii frumosului oraș Oradea. Dacă în alte centre cu potential turistic, precum București, Cluj sau Brașov clădirile vechi au rămas neglijate și arată ca niște ruine, iată că există un oraș în România care demonstrează că monumentele istorice pot fi refăcute, iar centrele istorice pot rivaliza cu cele ale țărilor civilizate. Așadar, Oradea a demonstrat că se poate.
De regulă, în România, primarii, odată ajunși la conducerea orașelor, cam uită ce au promis în campania electorală și se ocupă prea puțin de treburile urbei. Și așa trec patru ani, iar dacă au noroc să rămână în funcție pentru două mandate, reușesc să strângă averi frumușele, deși nu au făcut nimic pentru a îmbunătăți viața cetățenilor care i-au votat. Iată că la Primăria din Oradea, spre cinstea oamenilor care lucrează acolo, lucrurile s-au mișcat și astfel s-a reușit transformarea aproape completă a Pieței Unirii, un reper al centrului vechi, după modelul celor văzute în metropole precum Budapesta sau Viena.
Cum a reușit primarul din Oradea să pună lucrurile în mișcare, cum a putut să-i scoată din amorțeală pe toți cei care ar fi trebuit să colaboreze, dar se ascundeau în spatele birocrației și al lenei? Cum a fost în stare să găsească resursele financiare, în timp ce primari din orașe mult mai mari, cu posibilități materiale incomparabile cu ale orădenilor, au lăsat orașele lor în paragină? Una din soluții este cea prin care în Oradea se acordă diverse facilităţi pentru cetăţenii care, locuind în clădiri istorice din centrul oraşului, investesc din venituri proprii în refacerea faţadelor. O altă variantă presupune supraimpozitarea, cu pînă la 500%, a celor care și-au lăsat în paragină proprietățile.
Așa a ajuns Oradea cel mai avansat oraş în ceea ce priveşte reabilitarea centrului istoric, devenind un exemplu și pentru alte primării, care acum vor să copieze acest model de succes. Două din cele mai emblematice clădiri ale orașului, Palatul Vulturul Negru și Biserica cu Lună sunt vizitate de mii de turiști români și străini, iar centrul vechi a fost declarat cel mai elegant din țara noastră.
Palatul Vulturul Negru a fost construit între 1907–1908 de doi celebri arhitecți ai vremii, în stil secession. A fost gândit ca o clădire multifuncțională, care cuprindea un hotel, un cazino, un restaurant, iar în prezent aici s-au deschis cluburi, cafenele și birouri, fiind un loc de întâlnire preferat de tinerii din Oradea. Biserica cu Lună este și mai veche, fiind construită între 1784-1790. A primit numele datorită mecanismului din turlă, care pune în mișcare o sferă de forma lunii, vopsită în negru și auriu, și care se deplasează o dată cu astrul ceresc și fazele acestuia.
Ceea ce s-a realizat la Oradea demonstrează că dacă există oameni gospodari, care vor să facă ceva pentru oraș și locuitorii acestuia, putem avea și noi orașe cu care să ne mândrim. Vizitați frumosul oraș din Crișana și veți simți un alt aer, o altă atmosferă, iar ochiul și sufletul se vor bucura la vederea clădirilor vopsite în culori calde, a spațiilor ample și a curățeniei de pe străzi.