Traseul Transfăgărășan este unul dintre cele mai spectaculoase trasee din întreaga lume. Echipa Top Gear din Marea Britanie l-a numit „un drum fabulos, cel mai uimitor pe care l-am văzut vreodată!”, iar cei care ajung acolo ajung să le dea dreptate prezentatorilor.
Transfăgărășanul (oficial numerotat DN7C) este o cale rutieră de circulație din România, care începe în comuna Bascov din județul Argeș de lângă orașul Pitești, în direcția orașului Curtea de Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara, cu o lungime de 151 km, traversând pe axa nord-sud Munții Făgăraș.
Este un drum asfaltat, ajungând în apropierea tunelului de lângă Lacul Bâlea la altitudinea de 2042 m. Din cauza condițiilor meteo, Transfăgărășanul nu este deschis permanent, astfel că anul acesta, între 28 octombrie 2017 și 30 iunie 2018 este închis publicului. Așadar, prima zi în care va fi redeschis în 2018 este în 1 iulie.
Vara, restricțiile cuprind perioada de întuneric (orele 22:00-6:00), deoarece traseul este unul periculos, cu deosebit de multe viraje și curbe în ac de păr, fără să fie prevăzut cu elemente reflectorizante, iar riscul căderii în gol este deosebit de mare. Limita de viteză recomandată este de 40 km/h. În timpul iernii, când Transfăgărășanul este închis circulației rutiere, la Lacul Bâlea se poate ajunge cu telecabina de la cabana „Bâlea Cascadă”.
Transfăgărășanul a fost construit între anii 1970 – 1974, la inițiativa lui Nicolae Ceaușescu.
Singurul oraș de pe traseul Transfăgărășan este Curtea de Argeș, unde nu ai voie să ratezi mănăstirea cu același nume.
Un alt obiectiv turistic fascinant de pe traseu este Cetatea Poenari, care este un monument istoric din secolul al XIV-lea.
Al treilea obiectiv turistic pe care nu trebuie să îl ratezi pe Transfăgărășan este Valea lui Stan, considerat drept cel mai frumos canion din România. Este un traseu amenajat cu scări și cabluri, iar curajoșii își pot demonstra acolo abilitățile.