La jumătatea distanței dintre Sibiu și Brașov se află orașul Făgăraș, zonă cu puternice tradiții românești și ținutul celor mai înalți munți din țară, cu al lor celebru Transfăgărășan. Dacă faima drumului dintre munți a depășit hotarele României, iată că și cetatea Făgărașului se bucură de o frumoasă recunoaștere internațională. Pe site-ul Hopper, dedicat planificării călătoriilor și prezentat de publicația Huffington Post, Cetatea Făgăraș este creditată ca al doilea cel mai frumos castel din lume.
Fiorul mândriei naționale vibrează la citirea unor astfel de statistici, avertizându-ne că ar trebui să facem ceva mai mult în privința promovării turismului românesc. Dar este nevoie și de o preocupare mai mare pentru restaurarea unor astfel de locuri minunate. Iată că avem două exemple grăitoare în acest sens, cetățile de la Alba Iulia și Făgăraș care ne arată câte beneficii putem avea dacă ne ocupăm serios de repunerea în circulație a unor astfel de edificii. Edilii orașului Făgăraș au restaurat cetatea, au promovat intens această imagine și astfel s-a ajuns la una din principalele atracții turistice din județul Brașov.
Având o istorie de peste 600 de ani, cetatea ardeleană a fost un loc preferat al voievozilor și principilor Transilvaniei. Era considerată punctul central al unui domeniu bogat care, în anul 1632 cuprindea 62 de sate și a avut statut de reședință nobiliară de-a lungul secolelor al XVI-lea și al XVII-lea. Domnitorul Mihai Viteazul a acordat o atenţie specială Cetății Făgăraşului, datorită poziţiei sale strategice. În aprilie 1600 cetatea devine centrul de adunare al oştilor înaintea campaniei din Moldova, iar în toamna anului 1600, după înfrângerea de la Mirăslău, tot aici are loc regruparea forţelor.
Mândra cetatea a Făgărașului a fost, de-a lungul timpului, locul unde aveau loc balurile organizate de principii transilvăneni, dar a fost folosită și ca cetate de apărare sau ulterior ca închisoare. A devenit mai cunoscută doar după restaurare, datorată unor investiții serioase și ca urmare a promovării din ultimii ani. Exact ce spuneam mai sus, restaurare și promovare, cele două condiții esențiale prin care România poate deveni un punct de atracție turistică foarte important în Europa.
Turiștii pot vizita cele 66 de încăperi ale cetății, scările de piatră și interiorul turnurilor, dar de mare interes sunt și camerele și obiectele de tortură, atât de temute pe vremuri. Turnul Roșu, Turnul Temniță și fosta Cramă, Sala Tronului, ca și schimbarea gărzii, pot reprezenta și ele puncte de atracție în timpul vizitei la castel. Dacă aveți curiozitatea să vedeți una din cele mai mai mari și bine conservate cetăți medievale din Europa, opriți-vă în drumurile voastre și la Cetatea Făgărașului, alegerea optimă pentru cei care vor să cunoască o parte importantă a istoriei și tradițiilor noastre.