Mulți au auzit despre legendele Cetății Neamțului. Se spune că aici ar fi rezistat eroic cei 19 plăieși, în fața asediului regelui polonez Ian Sobieski. De asemenea, tot aici, mama lui Ștefan cel Mare i-ar fi cerut domnitorului moldovean să nu caute refugiu, ci să se întoarcă la luptă.
Situată în nord-estul județului Neamț, este un obiectiv ce nu trebuie ratat dacă vă aflați prin zona orașului Târgu Neamț. Cetatea se află la numai 46 de kilometri de orașul Piatra Neamț și poate fi vizitată zilnic, între 9 și 19.
Cetatea este unică deoarece se poate vedea toată Valea Ozanei de sus, de la Belvedere, iar fiecare detaliu este pus în valoare, chiar și după câteva sute de ani de la construirea sa.
S-au scris mii de file în istorie despre această cetate care a reușit să fie de bucurie, de necaz și de deznădejde mulți ani.
Cetatea Neamț a fost asediată de polonezi de mai multe ori. Evenimentul relatat în cunoscuta nuvelă a lui Costache Negruzzi a avut loc în 1691, când 19 soldați au rezistat în fața armatei lui Ian Sobieski, scrie Historia.
În realitate, însă, lucrurile au stat diferit și, din cauza unui slujitor care a trecut de partea invadatorilor, plăieștii au predat cetatea, crezând că este voința domnului lor.
Tot aici a mai avut loc o eveniment mai puțin cunoscut, însă mult mai dramatic pentru români.
În anul 1686, dupa ce tot Ian Sobieski a atacat și prădat Moldova, un grup de soldați polonezi și cazaci a luat cu asalt Cetatea Neamțului, răpind-o și pe domnița Ruxandra, fiica fostului domnitor Vasile Lupu. Soldații si au adus-o în cetate, ca să le arate unde și-a ascuns tatăl ei averea.
Dupa ce au luat de la ea 19.000 de galbeni, i-au taiat capul cu un topor, chiar la poarta cetății, în fața oamenilor înspăimântați. Mihail Sadoveanu a scris mai târziu despre destinul frumoasei domnițe.