Una din cele mai impunătoare și mai bine conservate edificii din țara noastră este cetatea Râșnov, aflată în orașul cu același nume, la aproximativ 20 km de Brașov. Ridicată pe o culme stâncoasă, Cetatea Râșnov impresionează atât prin poziționare cât și prin legendele țesute în jurul ei. A fost construită de localnici, în secolele 13-14, ca un loc de refugiu în fața repetatelor invazii ale tătarilor. Râșnovul este o cetate cu ziduri groase și înalte, întinse de-a lungul dealului care străjuiește orașul, tocmai trăinicia acestor ziduri asigurând de multe ori protecția locuitorilor.
Pentru că a fost construită și mărită pe parcursul mai multor generații, Cetatea Râșnov nu are un stil arhitectonic foarte clar definit. A fost gândită pentru a fi folosită ca refugiu, dar și un al doilea cămin pentru locuitorii din Râșnov, drept dovadă fiind urmele a peste 30 de locuințe, a unei școli şi a unei mici biserici, toate aflate în curtea interioară a cetății transilvane.
Din Cetatea Râșnov se putea controla, datorită poziției sale strategice, accesul înspre Transilvania dinspre Valea Râșnoavei. Având în vedere importanța trecătorilor montane care duceau către teritoriile sud-carpatice, drumul Branului a fost sub supraveghere militară și după alungarea cavalerilor teutoni, monarhia maghiară încredințând fortificația de la Râșnov cavalerilor ordinului Sfintei Cruci.
Prima menţiune documentară a cetăţii de la Râşnov, datată în 1335, se referă la o fortificaţie puternică care rezistă atacurilor inamicului, salvând astfel vieţile locuitorilor refugiaţi între zidurile sale. Curtea exterioară a cetății, numită și „curtea din faţa cetăţii” sau „grădina cetăţii” era folosită de localnici ca adăpost pentru vite, și tot aici a fost ridicată o capelă, în secolul al XVI-lea. Intrarea principală spre curtea interioară este precedată de o construcţie circulară fortificată, prevăzută cu guri de tragere, două herse şi un drum de strajă.
Turiștii pot găsi în incinta cetății și un muzeu de artă feudală în care sunt expuse armuri, arme, galerii, mobilier de epocă, porturi specifice acelor timpuri, dar si obiecte care aparțin secolelor al XVII-lea si al XVIII-lea, precum o mască de tortură și un jug pentru transportul prizonierilor. Să menționăm, ca un alt punct de atracție, și faptul că Cetatea Râșnov a fost cadrul preferat al regizorului Sergiu Nicolaescu pentru realizarea unor filme istorice care au rămas în memoria cinefililor români: „Dacii”, „Nemuritorii” sau „Columna”.
Cetatea Râşnov reprezintă o atracţie pentru cei pasionați de istoria românilor, dar este și o privire înapoi, către aerul medieval de odinioară, pentru a simți cum trăiau oamenii locului. Cetatea atrage peste 300.000 de turişti anual şi este cea mai vizitată fortificaţie din judeţul Braşov, fiind un important reper turistic al zonei, alături de Cetatea Făgărașului și Castelul Bran.