Calea Ferată Forestieră din Vişeu de Sus, mai cunoscută sub numele de „Mocănița de pe Valea Vaseului” se află în nordul României, la graniţa cu Ucraina şi reprezintă o bogăţie atât din punct de vedere tehnic, cât şi cultural. Străbătând o rută de aproape 60 kilometri, de-a lungul râului Vaser, acest „trenuleț al amintirilor” este condus de locomotive cu abur, particularitate care l-a făcut cunoscut drept ultima cale ferată forestieră care funcţionează cu abur. Mocănița de pe Valea Vaserului a devenit un brand turistic maramureșean, care atrage zeci de mii de iubitori ai naturii, încântați de peisajele din Parcului Natural Munții Maramureșului.
Din cele mai vechi vremuri, viața locuitorilor Maramureșului a fost, în mare măsură, dependentă de pădure, lemnul fiind o componentă importantă a vieții din zonă. La început, era folosit pentru necesitățile din gospodăriile oamenilor, însă totul s-a schimbat din momentul în care au fost descoperite zăcămintele de sare de la Coștiui. Atunci cerințele de lemn au crescut, Imperiul Austro-Ungar folosind un număr mare de plute pentru a transporta sarea pe râul Tisa. Să consemnăm așadar că exploatarea la scară industrială a resurselor de lemn de pe Valea Vaserului a început în secolul al XVIII-lea.
Punctul de plecare într-o astfel de excursie-aventură este oraşul Vişeu de Sus, iar pe traseul care se întinde până la staţia Paltin, punctul final al călătoriei, veți avea surpriza de a trece chiar și pe sub o veritabilă poartă maramureşeană, expresie a tradiţiei locale de a ciopli lemnul din care sunt construite bisericile şi porţile gospodăriilor. De locomotiva cu aburi sunt cuplate atât vagoane forestiere, cât şi vagoane pentru turişti, iar sălbăticia zonei, împreună cu şuieratul trenului și fumul scos de locomotivă te duc cu gândul la filmele western americane. Senzația de întoarcere în timp este și mai pregnantă atunci când în zonă își fac apariția drezinele, în special cele acționate manual.
Dacă vara peisajele cu câmpuri verzi, stâncile ascuțite și păduri nesfârșite sunt impresionante, iarna călătoria cu mocănița pare desprinsă din poveștile bunicilor. Turiştii pot merge cu mocănița până sus, în capătul văii şi retur, lăsându-se cuceriți de frumuseţea aproape ireală a peisajelor, într-un loc unde nu există semnal la telefon, doar om și natură, într-o legătură emoționantă. Cei pasionați de drumețiile montane sau de practicarea rafting-ului pot să coboare la una din haltele de pe traseu, în locuri special amenajate și marcate pentru hobby-urile preferate.
Călătoria cu mocănița pe Valea Viserului începe cu trecerea pe lângă un râu în cascade, după care urmează frumoasele case din Vişeu de Sus, apoi veți străbate pădurea sălbatică, trecând pe lângă stâncile prăpăstioase ale strâmtorii, pentru ca, odată cu intrarea în munţi, să treceți prin tuneluri întunecoase. Plimbarea cu mocănița este o experiență de neuitat, precum o călătorie în timp, așadar pregătiți-vă să savurați aventura, bucurați-vă de natură și uitați de grijile cotidiene.