Dr. Oana Cuzino a făcut pe doc.ro o listă a locurilor din România unde se trăiește cel mai sănătos. În Romania exista o serie de regiuni care promovează sănătatea, extrem de frumoase si pitoresti.
1. Govora si zona Valcea
Zona este cunoscuta pentru aerul ionizat negativ, bioclimatul sedativ cu un indice de stres cutanat si de stres pulmonar foarte scazute, dar si datorita izvoarelor sale minerale clorurate, bromate, sulfuroase cu magneziu, calciu si sodiu pentru cure interne si externe.
Regiunea este recomandata si celor care sufera de boli ORL, afectiuni respiratori si tulburari metabolice si nutritionale.
2. Judetul Caras-Severin
Nu numai in Herculane, ci intreaga zona abunda de izvoare sulfuroase cu puteri curative. Factorii terapeutici specifici in zona sunt naturali si constau intr-un bioclimat sedativ de curatare si ape minerale termale bicarbonate, cloruro – sodice si usor sulfuroase folosite atat in cure externe cat si in cele interne. Zona este ideala in special celor care sufera de tulburari nervoase, dar si afectiuni reumatismale si sistemice, precum poliartrita reumatoida, spondiloza anchilozanta, reumatisme cronice, reumatisme degenerative si alte afectiuni ale aparatului locomotor.
Ca indicatii secundare, la bazele de tratament se trateaza inclusiv afectiuni neurologice periferice si centrale, boli endocrine si metabolice, afectiuni respiratorii, boli profesionale ori dermatologice.
3. Dealurile si muntii Padurea Craiului (judetul Bihor)
Principala trasatura a statiunii Baile Felix este temperatura ridicata a apelor termale de aici, ce stabilesc recorduri de aproape 50 de grade Celsius. Din acest motiv, Baile Felix sunt foarte populare pentru sejururile de tratament in aer liber inclusiv in timpul iernii.
Factorii principali de cura ai statiunii sunt apele oligominerale hipertermale, bicarbonate, calcice, silicioase si suflate. Zona se distinge printr-un bioclimat sedativ de curatare si exista inclusiv optiunea de impachetari cu namol sapropelic fosil.
La Baile Felix se trateaza in principal afectiuni inflamatorii, cronice sau degenerative ale aparatului locomotor (poliartrita reumatoida, spondiloza anchilozanta), dar si boli neurologice, boli ginecologice, boli endocrine metabolice sau de nutritie si boli profesionale.
4. Borsec
Statiunea din judetul Harghita se evidentiaza prin calitatea apelor minerale din zona, mentionate documentar inca din 1954 de catre un medic italian.
La Borsec se trateaza in mod special bolile cardiovasculare precum insuficienta cardiaca, varice, hipertensiune ori insuficienta mitrala, dar si boli endocrine, boli digestive, tulburari renale, boli ale aparatului urinar, boli dermatologice, boli metabolice si de nutritie.
5. Covasna
Se recomanda in tratarea afectiunilor de inima si cardiovasculare, recuperarii dupa infarct miocardic, accident vascular, insuficienta mitrala si aortica, cardiopatie ischemica ori hipertensiune arteriala, datorita factorilor terapeutici din apele minerale si aerul foarte curat.
Izvoarele din zona sunt carbogazoase, clorurate-sodice, hipotone, hipertone si bicarbonate. Tot pentru tratament se face uz si de namolul mineral si mofetele ce se intind pe o suprafata de aproximativ 40 hectare.
6. Vatra Dornei
Factorii curativi principali din Vatra Dornei sunt izvoarele cu ape minerale slab bicarbonate, feruginoase, calcice, sodice, magnezice si hipotone, dar si bioclimatul montan tonic si namolul de turba. In zona se trateaza afectiuni cardiovasculare, afectiuni reumatismale degenerative, afectiuni neurologice periferice si se fac recuperari dupa infarct sau operatii pe muschi, oase ori articulatii.
7. Valea Prahovei
Cu toate ca sunt mai putin valorificate, în aceasta regiune există izvoare cu ape minerale clorurosodice, carbogazoase, hipotone, iodate, calcice, magneziene care explica de ce valea Prahovei este o zona atat de sanatoasa si datatoare de energie. Regiunea este foarte bine dotata din punct de vedere al facilitatilor diverse privind drumetiile, relaxarea şi sporturile montane. Un alt mare avantaj este accesul facil din capitala si efervescenta turistica, care creste calitatea serviciilor de zi cu zi.