JUNII BRAȘOVULUI – TRADIȚIE UNICĂ ÎN EUROPA

Brașovul multe locuri speciale, atracții de neratat, este unul din orașele cele mai vizitate din România. Când se vorbește despre Brașov, se spune, la fel ca și în cazul Sibiului, că e „altceva” față de alte mari orașe ale României. Dar, pe lângă clădirile istorice, străzile pitorești și spațiile verzi prezente la tot pasul, există și tradiții păstrate de secole. O astfel de tradiție este Parada Junilor, în prima duminică după Paști.

Fie că plouă, fie că e soare, anual, zeci de mii de oameni se adună la Parada Junilor Brașovului, un eveniment tradițional unic în Europa, prin care localniciii marchează venirea primăverii. Străzile din centrul istoric al Brașovului sunt pline de oameni, turiști sau localnici, veniți să asiste la acest frumos obicei al locului. Așteptată cu emoție în fiecare an, Parada Junilor Brașovului se desfășoară în prima duminică după Paști, denumită Duminica Tomii. Este greu să ajungi cu mașina în centrul istoric al Brașovului într-o astfel de zi, pentru a fi cât mai aproape de paradă, restricțiile de circulație făcând accesul foarte anevoios.

Parada începe din Piața Unirii, din fața Bisericii Sfântul Nicolae din Scheii Brașovului, un așezământ care datează din 1292. Aici se află prima școală românească, tot aici se găsesc rămășițele pământești ale marele diplomat român Nicolae Titulescu, a cărui dorință testamentară a fost să fie înmormântat în capitala Ardealului. Apoi Junii coboară călare în Cetate, prin străzile din centrul istoric, întâmpinați cu aplauze de oamenii adunați pe trotuare. Peste tot, se văd sute, mii de telefoane care surprind imaginile acestui obicei atât de frumos. Turiștii străini sunt entuziasmați de acest spectacol plin de culoare, ceea ce ne face să simțim un fior de mândrie națională, pentru că iată, avem și noi obiceiuri și tradiții cu care ne putem prezenta în fața marilor națiuni europene.

Peste 100 de bărbați formează coloana Junilor, împărțiți în șapte grupuri, după o ordine tradițională, bine stabilită: Junii Tineri, urmați de Junii Bătrâni, Curcani, Dorobanți, Brașovecheni, Roșiori și Albiori. Fiecare grup are în frunte vătaful, urmat de stegar, încadrat de cei doi armași. Vătaful poartă lenta roșie pe piept, iar armașii mare și mic, galbenă și albastră, formând astfel tricolorul. Caii Junilor sunt împodobiți cu ciucuri și panglici multicolore, apariția acestor exemplare superbe stârnind uimirea și admirația celor prezenți. Junii salută mulțimea, strigă ”Hristos a înviat”, iar cei de pe margine răspund în cor ”Adevărat a înviat”. Obiceiul Junilor este un vechi ritual dacic, transmis din generație în generație, o datină ce serbează învierea naturii, victoria soarelui asupra iernii aspre.

Este important să ne păstrăm tradițiile, datinile și obiceiurile, prin ele putem fi mai uniți, ca și popor. Atâta vreme cât ne păstrăm tradițiile, nu ne pierdem identitatea, iar astfel de obiceiuri, la care asistă mulți turiști străini, pot reprezenta o adevărată carte de vizită în fața întregii lumi. Am văzut turiști străini care aplaudau încântați, filmau sau făceau fotografii, iar aceste imagini, trimise de ei în toate colțurile lumii, pot constitui o frumoasă invitație pentru a vizita România. Brașovul este un oraș foarte frumos, dar și prezentarea acestor tradiții are un rol foarte important atunci când vorbim despre imaginea României în lume. Mergeți în perioada Sărbătorilor de Paști să vedeți această paradă unică în spațiul european, ea duce mai departe datinile noastre strămoșești.