Într-o vale imensă, pe care localnicii o ştiu drept căldarea lacurilor, la capătul a şase ore de mers prin abruptul Parâng, se găsește un loc care pare vrăjit.
Turiștii trebuie să parcurgă un traseu dificil, însă la capătul lui, descoperă o adevărată minunăție a naturii din Transalpina.
Lacul Gâlcescu, denumit uneori Câlcescu din Munții Parâng, este un lac glaciar aflat într-o cuvetă de eroziune glaciară. Este situat în Căldarea Câlcescu din Munții Parâng. Lacul se află la o altitudine de 1925 m, are o suprafață de 31.260 mp, cu o adâncime maximă de 9,3 m. Este cel mai mare lac glaciar din masivul Parâng.
Lacul Gâlcescu este declarat monument al naturii, iar împrejurimile constituie o rezervație naturală (geologică, floristică și peisagistică) și a fost înființată încă din 1932, iar de aici izvorăște râul Lotru.
Traseul spre Lacul Gâlcescu începe undeva în prima serpentină dintre cele câteva strânse ce urcă spre Pasul Urdele. Este montat un indicator de traseu chiar pe marginea drumului, deci este imposibil de ratat.
Pentru a ajunge la lac, trebuie să urci o serie de vârfuri. Primul este Vârful Iezer, după care urmează o coborâre și o a doua urcare, pe muntele Mohoru și se urmează indicatoarele. Sub Vârful Setea Mare, se găsește Hornul Lacurilor și Lacul Gâlcescu.
Pentru că este destul de frig tot timpul anului, deoarece altitudinea este de peste 1.900 de metri, nu trebuie să pleci la drum fără un echipament adecvat. Se recomandă pentru campare largul platou din stânga lacului, acolo unde parapetul muntos este mai aproape și ești mai bine protejat de vânt.
Şi cum nu există lac important fără poveşti misterioase, Gâlcescu are şi el parte de o mică legendă. Se spune că lacul ar comunica tocmai cu Marea Neagră, legendă născută după ce un om s-a înecat aici şi nu a mai fost găsit. Totuşi, geografii spun că adâncimea este de maximum zece metri.
De la Gâlcescu, se pot face excursii de o zi spre Parângul Mare sau spre Cindrel, cele mai înalte vârfuri din grupa Parâng.