România este o țară de-a dreptul deosebită, iar cei care au răbdarea și entuziasmul necesar pentru a-i cunoaște toate secretele reușesc să descopere lucruri extraordinare despre propria țară.
Țara noastră adăpostește câteva locuri unice în Europa și în lume și demne de a fi vizitate de către orice pasionat de călătorii și de cultură.
Iar dacă ești un fan al muzeelor, atunci cu siguranță că te vei bucura să afli că există câteva muzee care te vor impresiona.
Muzeul Cucuteni din Piatra Neamţ
Acest muzeu este singurul din lume care este dedicat integral uneia dintre cele impresionate civilizații care a trăit în Europa preistorică. Oamenii din acea perioadă se ocupau de olărit și de agricultură, precum și de vânătoare și alte meșteșuguri casnice.
Imobilul, care adăposteşte această expoziţie de excepţie, este înscris în Lista Monumentelor Istorice şi se află chiar în centrul istoric al municipiului Piatra-Neamţ, în imediata apropiere a ctitoriilor muşatine (Curtea Domnească, Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” şi turnul-clopotniţă al acesteia), dar şi a altor instituţii muzeale importante, ce fac parte integrantă din Complexul Muzeal Judeţean Neamţ (Curtea Domnească, Muzeul de Artă şi Muzeul de Etnografie).
Se spune despre locuitorii acelor vremuri că au adus arta prelucrării ceramicii la perfecțiune. Că realizaseră o duritate care nu s-a mai deslușit până acum. Un secret păstrat. Erau maeștii ai focului, îi știau toate tainele. Știau exact unde să așeze un obiect în cuptor, cât să îl țină, la ce intensitate. Când se mutau, distrugeau inclusiv cuptoarele în care ardeau minunatele obiecte din ceramică, iar toate obiectele rămase sunt considerate obiecte de cult.
Program de vizitare muzeu
Luni este închis.
10:00-18:00 (aprilie-septembrie)
9:00-17:00 (octombrie-martie).
Muzeul de Mineralogie Baia Mare
Este cel mai mare muzeu regional din Europa, ce găzduieşte peste 25.000 de eşantioane minerale, roci, fosile şi multe alte piese considerate unicat și valori de patrimoniu şi oferă o viziune completă asupra istoriei şi caracteristicilor geologice ale zonei miniere din Maramureş.
Piese reprezentative: stibina de Băiuț și Baia-Sprie, galena de Herja, berernonit de Baia-Sprie, baritina de Baia-Sprie și Cavnic, vivianit de Ilba, calote roz de Săsar și Cavnic, gips alb și negru de Herja, cuarț de Cavnic sau Baia-Sprie, stibine de Baia-Sprie și Băiuț etc.
PROGRAM
LUNI
Închis.
MARȚI – DUMINICĂ
Deschis între orele
9.00 – 17.00, ultima intrare fiind posibilă la 16.30.
Muzeul Banatului din Timişoara
Muzeul Banatului a fost înfiinţat în 1872 şi găzduieşte cea mai importantă colecţie de obiecte arheologice din Banat. Adăpostește cea mai importantă colecție de obiecte arheologice din Banat. La parter, găzduiește Sanctuarul Neolitic de la Parța, un monument unic în Europa. Muzeul cuprinde Secția de istorie, Secția de Arheologie, Secția de Șiințele Naturii și Laboratorul Zonal de Restaurare. Artefactele pe care le poţi vedea sunt din numismatică, memorialistică, cartografie, geme, precum şi camee şi istorie, fiecare domeniu având propria secţie. Pe lângă acestea, mai există şi un laborator de restaurare şi de conservare a obiectelor din patrimoniul cultural.