Există multe locuri în România încărcate de istorie, spiritualitate și cultură, dar Mănăstirea de la Curtea de Argeș chiar este un leagăn al românismului care nu poate fi contestat. De la legenda Meșterului Manole și până la regii și reginele României înmormantați aici, de la moaștele Sfintei Filofteia și statuia ctitorului ei, Neagoe Basarab, lăcașul primei capitale a Țării Românești ocupă un loc special în istoria neamului nostru.
Mănăstirea Curtea de Argeș, ctitorită de domnul Țării Românești Neagoe Basarab (1512-1521), este considerată o capodoperă a arhitecturii medievale, dar și cea mai valoroasă construcție de arhitectură bisericească din România. Lăcașul are o valoare simbolică, întrucât în pronaosul bisericii își dorm somnul veșnic ctitorul Neagoe Basarab și soția sa, Despina, dar și fiica lor, Stanca. Tot acolo se odihnește pentru veșnicie, familia lui Radu de la Afumați, care a fost căsătorit cu Ruxanadra, fiica lui Neagoe Basarab, și care a continuat lucrările ctitorului.
Necropola Regală de la Mănăstirea Curtea de Arges a fost aleasă de Regele Carol I ca loc de veci pentru el și urmașii săi, pentru că „este mai aproape de cer”, așa cum a spus suveranul.
Aici mai sunt înmormântați, alături de primul Rege (Carol I) și prima Regină (Elisabeta), Regele Ferdinand și Regina Maria, precum și ultimul Rege al României, Mihai I, alături de soția sa, Regina Ana. Separat, într-o criptă special amenajată în paraclisul mănăstirii, în parc, se gasește sicriul cu rămășițele pământești ale Regelui Carol al II-lea.
La poalele munților Făgăraș, în inima orașului Curtea de Argeș, pomenit încă de pe vremea dacilor, se înalță o mănăstire cu turnuri mândre, acoperite cu aur și lapis lazuli. Mănăstirea Curtea de Argeș este vestită și prin legenda Meșterului Manole, care a trebuit să își jertfească propria soție, Ana, pentru a termina construcția mărețului lăcaș de cult. Chiar lângă mănăstire se poate vedea și fântâna meșterului Manole, izvorâtă în locul în care Manole s-a prăbușit, aruncându-se de pe acoperișul mănăstirii.
Înconjurată de atâtea legende nepieritoare, având atâtea nume importante ale istoriei noastre care și-au legat numele de acest lăcaș sfânt, Mănăstirea Curtea de Argeș este un obiectiv turistic pe care orice român ar trebui să-l bifeze. Aura legendară a mănăstirii, relatările atât de frumoase legate de geneza locului, l-au făcut pe marele nostru poet Vasile Alecsandri să scrie nemuritoarea Baladă a Mănăstirii Argeșului, închinată făuritorilor de cultură românească, celor „nouă meșteri mari, calfe și zidari, și Manole zece, care-i și întrece”. Merită să petreceți o zi la Curtea de Argeș, un loc unde s-au scris pagini nemuritoare ale istoriei noastre și să intrați în atmosfera de legandă pe care o veți simți la fiecare pas.