An de an, mii de turiști din toată lumea vin sa viziteze una dintre cele mai spectaculoase peșteri din lume.
Deși nu este cunoscută publicului larg, lumea se înghesuie să vadă această comoară a naturii.
Peștera Huda lui Papară este peștera din Munții Trascăului care cumulează toate superlativele pentru această grupă montană și nu numai. Potrivit speologilor, este cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi și mai numeroase excentrite și cu cel mai mare depozit de chiropterit din România.
O întreagă înșiruire de calități ale uneia dintre cele mai interesante peșteri din lume.
Peștera se află pe teritoriul satului Sub Piatră, comuna Sălciua, județul Alba, în partea de nord-vest a Munților Trascăului, la obârșia pârâului Valea Morilor, care este afluent pe dreapta al Arieșului. Altitudinea absolută este de 567 m. Este cea mai lungă peșteră din Munții Trascăului. Pentru a ajunge la ea, se merge pe drumul național DN75 Turda-Câmpeni, până în localitatea Sălciua de Jos, iar de aici se merge pe drumul comunal parțial asfaltat, circa 5 km până în cătunul Sub Piatră.
Legenda spune, de asemenea, că Zamolxes, zeul dacilor, s-a retras într-o peşteră din Trascău, cea mai mare şi mai vizibilă. Aceasta ar putea fi Huda lui Papară. Preluat din latină şi modelat în română a rezultat numele de Huda lui Papară.
În Peștera lui Huda lui Papură, vizitatorii pot vedea cea mai mare colonie de lilieci din Europa. În 2009, cercetătorii au descoperit nu mai puțin de 84000 de lilieci din nouă specii, iar potrivit estimărilor, peștera ar avea peste 60 de vagoane de chiropterit, fiind un record în țară.
De asemenea, peștera are zone de acumulare de aer cald (20 de grade Celsius), iar vizitatorii pot vedea pe distanța de peste doi kilometri galetii bogate cu stalactite și stalagmite.
Tunelurile au primit și diferite denumiri: Sala Minunilor, Sala Virgină, Labirintul Luduşan, Sala Tăcerii sau Sala Crucii cu Sifonul. La finalul peşterii, în Lumea Frământată, se ajunge sub Cascada Gemânată care poate fi trecută la liber doar de un bun căţărător. Sala Minunilor are, în cel mai înalt punct, 102 metri.