Turist în România: Castelul Corvinilor, un loc plin de legende și de istorie

Este una dintre legendele vii ale României și reușește să fascineze an de an zecii de mii de vizitatori.

Vorbim despre Castelul Corvinilor, în jurul căruia s-au născut multe legende și povești.

Castelul care domină orașul Hunedoara a devenit unul dintre monumentele pe care cei pasionați de istorie și de geografie nu îl pot rata.
Pentru cei pasionați de Evul Mediu, de poveștile din acea perioadă și de viața tumultoasă a curții regelui Ungariei medievale, Matei Corvin, Castelul Corvinilor îi transpune într-o altă lume și îi duce înapoi preț de câteva sute de ani.

Datat tocmai în secolul al XIV-lea, Castelul Corvinilor reușește să se evidențieze și să domine întreg orașul, fără prea mare efort.

„Dacă vrei să ştii cum a fost un castel în diferite momente ale istoriei, ăsta e cel mai bun loc în care să vezi aceste lucruri. Este un castel adevărat unde poţi vizita fiecare loc din interior şi unde sunt explicaţii perfecte pentru fiecare dintre obiective. Dacă ai ocazia să vii aici, ar trebui să o faci”, scrie unul din utilizatorii portalului Triadvisor.

Ceea ce te încântă de cum dai ochii cu castelul este arhitectura gotică, pe care mulți dintre noi o asociem cu imaginea clasică a unei astfel de construcții. Turnurile și meterezele parca vin din negurile istoriei și, dacă nu ai vedea mașinile multe din parcare, ai avea impresia că te-ai întors în timp.

În interior, ai ocazia să te plimbi prin Sala Cavalerilor si Sala Dietei.

LEGENDA CORBULUI

Pe blazonul familiei Corvinilor este inscrpționat un corb care ține în cioc un inel de aur. Atribuirea acestui simbol al familiei are o legendă. Se spune că Ioan de Hunedoara era fiul nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasă femeie din Țara Hațegului, pe nume Elisabeta.

Pentru a o feri de necinste, regele îi dă de soț pe unul din vitejii săi, Voicu, dăruindu-i totodată și un inel ca și dar pentru copilul nenăscut, cu scopul de a fi recunoscut atunci când va crește și va merge la curtea regală. În timpul unei călătorii făcută de familia lui Voicu, poposind pentru a prânzi, inelul este uitat pe o margine a ștergarului pe care erau puse merindele. Un corb, atras de strălucirea inelului îl fură încercând sa plece cu el. Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc și săgetează corbul, recuperând astfel inelul. Atunci când crește și ajunge la curtea regală, povestește această pățanie, iar regele, impresionat de această istorie, decide ca simbolul familiei hunedorenilor să fie corbul cu inel de aur în cioc.

De altfel, si numele familiei provine din latinescul „Corvus”, care inseamna „Corb”, o pasăre care simboliza cu totul altceva în Evul Mediu, și anume înțelepciunea li longevitatea, potrivit http://www.castelulcorvinilor.ro.

Foto: Facebook Muzeul Castelul Corvinilor

,