Încă din primele luni de viață ale copiilor lor, părinții încep deja să se gândească unde ar putea organiza concediul pentru ca cei mici să fie în siguranță și ca zilele libere să fie plăcute pentru toată lumea.
Foarte mulți părinți aleg marea în timpul verii, pentru efectele benefice ale aerosolilor. Însă, dacă marea și aglomerația nu vă atrag prea mult, Salina Praid este destinația perfectă pentru dumneavoastră.
Această salină, care a ajuns să fie cunoscută în toată lumea, se află în comuna Praid din județul Harghita, iar cei care au vizitat-o deja au spus la unison că pare un orășel aflat la 140 de metri adâncime. Având temperaturi constante de 14-16 grade, este locul perfect în zilele toride de vară, iar cu ceva haine în plus, temperatura este suportabilă atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici.
Fiind una dintre cele mai mari saline din România unde se practică tratamentul subteran al afecțiunilor respiratorii, Salina Praid este de neratat, mai ales dacă dumnevoastră ori copiii dumneavoastră au asemenea probleme.
Începuturile exploatării de sare de la Praid datează de pe vremea romanilor, iar exploatarea subterană a sării a început în 1762. În 1960 s-a deschis prima bază de tratament cu aerosoli. În prezent, centrul de speleo- şi climatoterapie se află la 1250 de metri de la intrare, la o adâncime de 120 de metri de la suprafaţă. Pacienţii beneficiază de asistenţă medicală permanentă.
Însă acest lucru nu este totul. Pe lângă Muzeul salinei, unde puteți vedea mii de cristale și de unelte folosite în exploatarea și transportul sării, cei mici au parte de un loc de joacă special amenajat pentru ei, iar distracția va fi una pe măsură.
Adulții, de asemenea, au la dispoziție și o vizită la Galeria vinurilor, de unde pot gusta vin și chiar îl pot cumpăra.
Programul Salinei Praid este între 8 dimineața și 16, iar ultima intrare are loc la 14.50. Autobuzul intră în salină de două ori într-o oră, iar prețul este de 30 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru copii. Cei care aleg un abonament de cinci intrări într-un interval de 5 zile trebuie să știe că vor plăti doar 15 lei de persoană pe zi/adult și 10 lei/persoană pe zi/ copil. Intrarea copiilor sub trei ani în salină este gratis.
Dacă vă plictisiți de subteran, ei bine, în localitatea Praid mai există și un ștrand cu apă sărată unde copiii se pot distra de minune, fără teama de accidente, căci apa, fiind extrem de sărată, îi ține la suprafață.
Un alt obiectiv turistic, înfiinţat de către Asociaţia Geografică Vulticulus, este Casa Fluturilor Tropicale, deschis recent în Praid. Este prima casă permanentă de fluturi din România, care oferă vizitatorilor săi o experienţă de neuitat despre lumea fascinantă a fluturilor exotici, iar copiii cu siguranță că vor fi fascinați de către fluturii multicolori.
Pentru cazare există o mulțime de pensiuni care oferă cazare și masă. Mai multe informații puteți găsi aici.