„Poate oamenii nu văd asta, dar România este o ţară minunată”
Aşa începe discursul prinţului Charles referitor la frumuseţile ţării noastre, într-unul din seriile documentarului “Wild Carpathia”. Moştenitorul tronului Marii Britanii vorbește în cunoștință de cauză, ca unul care a văzut destule ţări de-a lungul vieții, dar și în calitate de reprezentant al unei naţiuni conservatoare, tradiţionaliste, care a păstrat cu sfinţenie moştenirea culturală și arhitecturală a neamului său.
Pentru România, pentru imaginea ei în lume, acest demers al prinţului Charles poate avea o importanţă covârşitoare, pentru că una este să-ţi facă lobby o personalitate cu asemenea anvergură şi alta e să se ocupe de promovare Ministerul Turismului de la noi, care se prezintă la târgurile de profil doar cu câteva pliante şi broşuri. Ca să nu mai amintim faptul că cei trimiși acolo nu au nicio idee despre istoria locurilor pe care le promovează.
A fost nevoie să vină un strain, prințul Charles al Marii Britanii, să ne deschidă ochii asupra locurilor cu care am fost binecuvântați. Așa au aflat nu doar străinii, dar paradoxal, și mulți români, de existența unui sat, pe numele său Viscri, din județul Brașov, care l-a impresionat pe moștenitorul coroanei britanice. În 1996 prințul Charles a cumpărat o casă în micul sat transilvan, și de atunci faima locului a crescut într-atât, încât anual vin să-l viziteze în jur de 10.000 de turiști. Pentru ce militează de fapt prinţul Charles? În primul rând, pentru păstrarea moştenirii culturale rurale, fiind încântat de casele vechi din satele transilvănene, de felul în care oamenii păstrează tradiţiile şi ştiu să conserve peisajul de poveste din aceste zone.
Odată intrat în Viscri, esti imediat cucerit de casele tradiționale săsești, multe din ele renovate, vopsite în culori blânde, cu obloane colorate la ferestre, ulițele largi și, bineînțeles, încântătoarea biserică fortificată medievală. Nu veți găsi elemente arhitecturale moderne în acest sat, nu există termopane, iar străzile nu au nume. Sătenii se deplasează încă în căruțele străvechi, aici nu veți vedea reclame, totul păstrându-se într-o notă autentică, așa cum era cu sute de ani în urmă.
Pitorescul sat Viscri se dezvoltă, în ultimii ani s-au construit pensiuni şi restaurante care îi întâmpină pe turişti cu produse tradiţionale. Vin aici turiști străini și români, dornici să se cazeze în casele vechi dar atât de primitoare, să servească bunătăți gătite ca pe vremea bunicii și să se bucure de câteva zile liniștite, într-un loc unde timpul se măsoară într-un cu totul alt ritm decât cel cu care sunt obișnuiți. La Viscri, respectul pentru tradiție este o lege nescrisă, dar păstrată cu mândrie de oamenii locului, într-un loc de un pitoresc incredibil, care l-a propulsat în topul celor mai atrăgătoare destinații turistice ale României.
Să-i mulțumim prințului Charles că a adus în atenția noastră și a întregii lumi un loc atât de minunat, unde simplitatea și liniștea sunt primordiale, iar tradițiile sunt păstrate cu sfințenie.