În cazul în care te-ai săturat de vizitele la cele mai cunoscute obiective ale unui loc pe care îl vizitezi, poate că ar trebui să te îndrepți și către atracții turistice mai puțin cunoscute, dar care îți oferă amintiri de neuitat.
Iar Muzeul Cofetăriei din Arad este cel mai bun exemplu. Fiind singurul astfel de muzeu din întreaga țară, fascinația celor care îi calcă pragul este una extrem de mare.
Astfel, în două camere din casa situată la numărul 3 pe strada Nicolaus Lenau, din cartierul Sânnicolau Mic, din Arad, curioşii descoperă singurul Muzeul al Cofetăriei amenajat în ţara noastră.
Ioan Gui, un fost cofetar arădean, şi-a făcut în casă un Muzeu al Cofetăriei. Acesta a adunat exponate vechi de aproape un secol, pe care le-a aranjat în cele două încăpero.
Matrițele vechi de prăjituri și formele roase de timp din care ieșeau cele mai bune prăjituri în urmă cu mai bine de o sută de ani sunt așezate la loc de cinste în casa lui Ioan Gui.
Bărbatul care a fost cofetar timp de 42 de ani este extrem de mâhnit pentru că niciunul dintre copiii săi nu i-a călcat pe urme, așa că, atunci când s-a pensionat în anul 1996, acesta a decis să deschidă ineditul muzeu,
În 2006, după zece ani în care a strând numeroase exponate, acesta a inaugurat muzeul.
În timpul carierei sale, Gui a condus o bună perioadă de timp Laboratorul de cofetărie al TAPL (Trustul de Alimentaţie Publică Locală) Arad și a cunoscut mii de cofetari cu experiență.
Cele aproape 400 de exponate pe care bărbatul le-a adunat sunt extrem de rare și de valoroase, precum o mașină de preparat înghețata, o mașină de fabricat bomboane, ambele realizate în jurul anului 1920, o maşină cu curele de transmisie pentru măcinat zahărul şi, de asemenea, un agregat pentru prepararea marţipanului.
Cu toate acestea, în ciuda faptului că intrarea este gratuită, fondatorul muzeului recunoaște că sunt zile în care nimeni nu îi calcă pragul, deși ar putea afla câteva file de poveste extrem de interesante despre această meserie frumoasă de cofetar.