„Orice simplitate e o complexitate rezolvată’’ spunea marele Brâncuși, și îi dăm dreptate. Pentru perioada verii îți lansăm o provocare! Te invităm să experimentezi simplitatea cum cu siguranță nu ai mai făcut-o până acum. Într-o mare de oferte de petrecere a timpului liber, care se doresc altfel, dar sfârșesc prin a fi uniformizate, te invităm să experimentezi cu adevărat ceva inedit alături de zeci de tineri ca tine.
Pentru că de multe ori esențialul se pierde în tumultul și zgomotul orașului, îți propunem o serie de tabere nonconformiste, la o mănăstire, o academie a munților, în care ritmul și tonul sunt date de simplitate, în liniștea căreia lucrurile importante se cern și se evidențiază. Nu te gândi la tipare, rețete și condiții de îndeplinit. Dacă iți plac libertatea, autenticul, bucuria și muntele vei găsi cu siguranță ceva pe sufletul tău. Taberele se vor desfășura pe perioada întregii veri, astfel că oricând îți permite programul, tot nimerești într-o tabără. Te vei întâlni cu tineri din toată țara și din străinătate.
Tabăra internațională de la Oașa propune o altfel de apropriere, reală, profundă, care să ne poarte înspre celălalt, dar și înspre noi înșine într-un mediu natural în care se resimte aproprierea de Dumnezeu. Tineri de pretutindeni, lăsați lumea virtuală în care ne pierdem și uităm de contactul cu aproapele și cu realitatea și veniți cu toții împreună să-L bucurăm pe Dumnezeu și pe noi înșine, să trăim măcar puțin frumos și autentic.
Cazarea și masa sunt asigurate!
Hai și tu să vezi ce îi face pe mii de tineri, din toate mediile, să ia cu asalt Mânăstirea Oașa an de an.
La început, taberele se desfășurau alături de părintele Teofil Părăian și numărau maximum 50 de studenți.
4 tabere în vara aceasta
Vara aceasta, Arhiepiscopia Alba Iuliei și Mănăstirea Oașa organizează 4 tabere:
Tabăra internațională – la Mănăstirea Oașa în perioada 1-10 iulie 2017, pentru tineri (băieți și fete) cu vârsta cuprinsă între 16-30 de ani. Sunt disponibile 150 de locuri pentru diaspora și 50 de locuri pentru România.
Tabăra națională „Părintele Teofil Părăian” – la Mănăstirea Oașa, în perioada 18-30 iulie 2017. Pentru băieți și fete între 19-30 de ani, 150 locuri. Tema taberei este: Civilizația românească.
Tabăra științifică „Academia Munților”, la Mănăstirea Oașa în perioada 11-20 august 2017. Pentru băieți și fete între 19-30 de ani, 150 locuri. La această tabără au prioritate studenții de la Medicină, pentru că tema este „Medicină și credință”.
Tabăra de toamnă – la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” – Găbud, în perioada 15-26 septembrie 2017. Pentru băieți și fete între 19-30 de ani, 150 locuri. Tema taberei va fi: Viața duhovnicească.
Programul unei zile din tabără
Roberta Rodu: Datorită programului taberelor, într-o zi la Oașa simți că ai făcut câte nu ai fi făcut într-o săptămână acasă! Slujba, în mod normal, începe de la 3 dimineața, dar obligatoriu este să fim la 6 la Sf Liturghie. Masa de dimineață e la ora 8, după care se împart ascultările, adică activități gospodărești prin mănăstire. Cred că dintre toate, asta ne crește cel mai mult! Munca ne crește. Iar la Oașa e o bucurie să lucrezi! Pentru că nu lucrezi niciodată singur. Vezi cât de puțin poți face singur, și cum TOTUL devine posibil ÎMPREUNĂ. E comuniune. E și jerfă, înveți să rupi din comoditatea ta, să ajuți pe fratele tău. E mare lucru! Și mai e o treabă…rugăciunea. În timpul ascultărilor, spunem rugăciunea inimii, iar asta ne unește cel mai mult. Bineînțeles că mai și povestim, ceea ce ne ajută să ne cunoaștem și să ne facem prieteni prin toată țara. Dar cel mai frumos e că ne rugăm împreună. La ora 13 e masa de prânz, după care facem repetiții de muzică psaltică, pentru că în timpul taberelor noi dăm răspunsurile la Sf Liturghie. La 16 e Vecernia, apoi iarăși masă, iar după masă sunt conferințe cu diverși invitați care ne vorbesc legat de tema taberei. Inclusiv la mese se citește câte ceva legat de tema taberei, sau din scrierile Părintelui Teofil Părăian. După o zi la Oașa, simt că nu am trăit degeaba ziua aceea! O zi la Oașa e întotdeauna cu folos…
Mărturii impresionante ale participanților
Alexandra Jelea: Cred că tinerii au nevoie să organizeze cât mai multe activități în care să fie împreună. Activități care să-i zidească, să le construiască solidaritatea, altruismul, să-i ajute să-i accepte pe ceilalți așa cum sunt, cu neputințe și calități. Și nu numai să-i accepte, ci și să-i iubească. Din punctul meu de vedere, taberele sunt activitățile care întrunesc toate aceste aspecte. În cadrul lor, tinerii se dezvoltă și cresc frumos împreună.
În taberele de la Oașa eu am descoperit și am simțit frumosul. Slujbele mi-au arătat taina Ortodoxiei. Din ascultări am învățat bucuria jertfei. Conferințele mi-au dezvăluit bogăția omului și a neamului. Totul a fost închegat, cu măsură și bine organizat. Părinții de la Oașa m-au învățat să iubesc. Real și practic. Până atunci, iubirea pentru mine era doar în imaginație. Era o iluzie pe care mi-o cream.
Teodora Șpan: Cel mai frumos lucru la aceste tabere este faptul că ele nu te ajută temporar, iar roadele acestora nu au termen de valabilitate finit. Odată ce ai participat la o Tabără la Oașa ești ca și intergrat într-o familie și într-un cerc larg de prieteni în care te poți dezvolta pe toate planurile: social, cultural și sufletesc și poți fi sigur că la Oașa vei găsi mereu acumulator pentru bateriile tale cu voltaj mic.
Roxana Marc: Taberele acestea au avut un impact major asupra mea ca elevă, deoarece, stând într-un asemenea loc mai multe zile, L-am putut descoperi pe Dumnezeu în toate și prin toate, dar mai ales prin intermediul slujbelor zilnice. Taberele m-au ajutat și în devenirea mea ca persoană, deoarece în fiecare dintre acestea am avut șansa să aflu lucruri noi din diferite domenii ce se îmbină armonios cu Ortodoxia. De asemenea, taberele au fost un prilej de a lucra la relația cu cei din jur si de a descoperi frumosul din fiecare om.
Ana Cucoranu: Aici am învățat ce înseamnă să curgă viața prin tine și ce înseamnă să trăiești VIAȚA, nu iluziile! Am învățat că taina existenței constă în lucuri mărunte, că ele aduc autentica bucurie și te înalță la valoarea ta adevarată de fiu al lui Dumnezeu.
E greu de exprimat ce înseamnă Oașa pentru noi, ce ne atrage, ce ne convinge. Eu cred că Dumnezeu a avut o lucrare prin părintele Teofil Părăian, care s-a continuat mai apoi prin ucenicul său, părintele Iustin Miron. Ce e Oașa de fapt? E o taină, un izvor de apă vie care îți dă acces la veșnicie. Aici întâlnești firescul demult uitat în societatea contemporană. La mănăstire ajungi să te cunoști pe tine însuți, să descoperi comoara ce zăcea în tine, să-L cunoști, în esență, pe Hristos. Îndrăznesc să spun că ceea ce ne unește nu e nimic altceva decât o iubire sinceră, fiindcă aici, la Oașa, obștea ne-a învățat să ne iubim unii pe alții și ne-a convins că suntem o familie care duce în veșnicie. Secretul constă în frumusețea irepetabilă a fiecăruia dintre noi, fapt întărit de cuvintele părintelui Teofil: „unitate în diversitate.”Tinerii trăiesc o criză de identitate și caută un sens al acestei vieți. De aceea, tot mai mulți dintre ei au venit la Oașa în căutarea sinelui pierdut și…l-au găsit. Sunt mulți care s-au convertit aici, multe schimbări radicale…fiindcă Oașa schimbă vieți.
Ioana Sofîlcă: Taberele petrecute la Oașa mi-au umplut viața de bucurie și frumusețe. În zile petrecute la mănăstire, am învățat că numai prin comuniune te apropii de ceilalți, iar prietenii mi-au devenit o a doua familie. La Oașa mă simt ca acasă, mai ales pentru că este locul în care mi-am găsit duhovnicul!
Andrei Mărginean: Aceste tabere te apropie de Dumnezeu, te fac să înțelegi că Dumnezeu este mai aproape de tine decât gândești. Aici mi-am făcut mulți prieteni adevărați.
Iulia Rădean: Pe mine personal, taberele de la Oașa m-au ajutat foarte mult! Eu am găsit o semnificație a cuvântului Oașa care spune totul cum m-a ajutat pe mine faptul că am participat la taberele de la Oașa. Așadar, O vine de la Organizează/ Ordonează prin faptul că suntem integrați într-un program, A de la Activează și ambiționează, Ș de la șlefuiește- te descotorosește de patimi și scoate ce-i mai bun din tine și A de la Ancorează – ancora este un element care te ține aproape de Țărmul care este Dumnezeu.
Teodora Piț: Tinerețe, entuziasm comuniune și credință sunt cuvintele cheie care pot caracteriza taberele de la mănăstirea Oașa și impactul lor asupra mea. Prin fiecare excursie și tabăra la care particip, Oașa reprezintă pentru mine atât locul în care mă regăsesc pe mine însămi, în care învăț ce înseamnă să iubești necondiționat pe toți cei din jur, cât și locul în care rugăciunea și știința se împletesc în mod armonios. (Potrivit activenews.ro)
INFORMAȚII ȘI ÎNSCRIERI la:
CONTACT ROMÂNIA: Jinariu Carmen 004 0743 178 517
TIMIȘOARA:
Elena – 0721 615 948
Larisa-0769 230 673
CLUJ-NAPOCA:
Gina – 0752 722 831
SIBIU:
Carmen – 0743 178517 sau 0787 704 159
Teodora – 0747 944 587
TÎRGU-MUREȘ:
Ana – 0748 237 046
IAȘI:
Raluca – 0753 418 275
BRAȘOV:
Teodora – 0758 817 780
tineriidinziuadeazi@gmail.com
BUCUREȘTI:
Adrian: 0727 353 246
CUGIR:
Maria – 0740 287 537
Te așteptăm cu drag