Lacul Roșu este cel mai mare lac natural montan din țara noastră. Aerul curat și priveliștea sunt atuurile acestui loc atât de special. Prima impresie este copleșitoare, ești tentat să crezi că nu ești în România. Privind pădurile de brazi și culoarea întunecată a lacului, ai senzația că ești undeva în Elveția sau Austria.
Există mai multe legende legate de formarea acestui lac. Una dintre ele spune că în apropierea lacului locuia o fată, care s-a îndrăgostit nebunește de un tânăr, dar, din păcate, cei doi nu și-au putut uni destinele. El trebuie să plece în armată, de unde nu se mai întoarce, iar fata este răpită de un tâlhar, care vrea să o ia de nevastă. Disperată, tânăra cere ajutorul zeilor care păzesc munții. Aceștia provoacă o furtună violentă, în urma căreia o bucată de stâncă se desprinde, iar fata și tâlharul ajung îngropați pe fundul lacului format în urma furtunii. De la această poveste, se ajunge la un alt nume, mai puțin cunoscut, Lacul Ucigaș.
Mai circulă și alte legende, cum ar fi cea legată de numele actual al lacului, la care se ajunge tot în urma unei furtuni violente, care a acoperit un sat întreg. De la culoarea sângerie a apei, urmare a peisajului înspăimântător de după furtună, s-a dat numele Lacului Roșu. Dar să lăsăm legendele și să dăm cuvântul științei, mai puțin romantică decât poveștile spuse la gura sobei. Conform specialiștilor, Lacul Roșu s-ar fi format în anul 1838, urmare a unui cutremur, când terenul a alunecat și s-a format o închidere pe vale.
Solul umed s-ar fi desprins și în drumul său spre vale a taiat cumva drumul pârâului. Baricada astfel formată a dat naștere lacului care astăzi a devenit o atracție turistică de prim rang. În ceea ce privește culoarea apei din lac, care uneori are nuanțe roșiatice, explicația este dată tot de specialiști. Fenomenul ia naștere în timpul ploilor abundente, care dizolvă conținutul de ocru de fier al întregii zone, contribuind astfel la coloritul apei.
Aflat la poalele Muntelui Hărmașul Mare, nu departe de Cheile Bicazului (o altă locație foarte căutată de turiști), Lacul Roșu este unul din puținele locuri din România unde poți respira încă aerul sălbăticiei. Natura a creat aici o zonă de agrement superbă, unde veți găsi trasee foarte atrăgătoare pentru amatorii de drumeții, cu pășuni și pârâuri repezi, toate într-un peisaj idilic. De asemenea, se poate închiria o barcă, pentru o plimbare pe lac, printre trunchiurile copacilor care apar la suprafața apei, sau se poate urca pe stânci.
Frumusețea zonei atrage ca un magnet turiști din toate colțurile Europei, vrăjiți de sălbăticia locului, dar și de suveniruri sau de mâncarea cu specific secuiesc. Bineînțeles, la loc de cinste este celebrul kürtös kalács, colacul secuiesc glazurat cu zahăr ars și nucă. Vizitați această zonă minunată, unde veți găsi atât tihnă și relaxare, cât și bucuria să vă aventurați pe cărări de munte șerpuitoare, respirând un aer curat, proaspăt.