Municipiul Carei este situat în nord-vestul României, la o distanță de 99 km de Oradea, în partea de sud-vest a județului Satu Mare, într-o regiune de câmpie, la 35 km de reședința de județ. Se învecinează cu comunele Căpleni, Urziceni, Foieni, Sanislău, Petrești, Tiream, Căuaș și Moftin. Chiar în centrul orașului se găsește una din cele mai impresionante edificii din această parte a țării, Castelul Karolyi, cunoscut și ca „Peleșul din Maramureș”.
Istoria castelului din Carei este legată de numele nobililor maghiari care au locuit pe aceste meleaguri. Familia Karolyi descinde din neamul nobiliar Kaplony, ai cărui urmași au deţinut diferite funcţii în stat de-a lungul vremurilor. Grofii (sau conții) Karolyi s-au făcut remarcați în diferite domenii de activitate, militar, politic dar și științific. O adevărată bijuterie arhitecturală, recent restaurată, Castelul Karolyi a avut o istorie zbuciumată, fiind distrus și refăcut în mai multe rânduri.
Construcția inițială fusese gândită ca o casă întărită de piatră, ridicată de Karolyi Lancz Laszlo cu acceptul regelui Matei Corvin. În anul 1592, în fața pericolului reprezentat de Imperiul Otoman, casa este transformată de către Karolyi Mihaly într-o cetate. Parcul castelului a fost atestat documentar pentru prima oară în 1754, fiind descris ca „o grădină frumoasă și celebră” descrierea făcând apoi referire și la iazul din parc, menit să sporească farmecul locului.
Castelul Karolyi a fost, de-a lungul timpului, gazda unor cărturari precum Grigore Maior sau poeţi ca Petofi Sandor și Ady Endre, dar aici au zăbovit și oameni de stat importanți, de la prinţul moştenitor Rudolf la regele Ferdinand al României. Membrii familiei Karolyi au jucat întotdeauna un rol important atât în istoria locului, cât și în întreaga zonă nord-vestică a României sau în vechiul regat al Ungariei. De numele lor se leagă înființarea unor instituții importante, cum ar fi tipografia sau primul spital, care au contribuit la dezvoltarea zonei.
Castelul din Carei a suferit modificări succesive, fiind transformat, după stingerea conflictelor de ordin militar, într-o reședință elegantă cu patru etaje, cu o curte interioară, cramă și bastioane decorative. Sala mare de recepție a castelului este decorată cu picturi și sculpturi. Interiorul castelului e dominat de holul de primire, pavat cu mozaic şi dotat cu şeminee uriaşe. Camera situată la intrarea dinspre sud a castelului era folosită ca sală de mese, de unde se făcea trecerea către capela familiei. Restul încăperilor de la parter erau ocupate de slujitori sau constituiau spaţii de depozitare. La etajul I, aripa sudică era destinată familiei Károlyi, iar celelalte camere erau rezervate oaspeţilor.
Folosit de-a lungul timpului ca sanatoriu sau cazino, școală militară sau spital, muzeu sau bibliotecă orășenească, Castelul Karolyi din Carei este un obiectiv turistic vizitat de mii de turiști români și străini, un loc unde legendele și misterul se împletesc cu istoria zbuciumată a meleagurilor maramureșene.