Pentru români, Delta Dunării a fost mereu un fel de secție terestră a paradisului. Faptul că acest loc binecuvântat a fost inclus, începând cu 1991, în patrimoniul Unesco, confirmă și admirația străinilor în fața splendorilor sale.
România are, așa cum știm cu toții, multe zone de o frumusețe impresionantă. Avem munți mândri și semeți, avem o mare despre care au scris nume mari ale literaturii, avem dealurile de la Murfatlar, cu podgoriile lor imense, avem mănăstirile din nordul Moldovei, sau cetățile din inima Transilvaniei. Dar parcă nicăieri nu găsim sălbăticia din Deltă, natura ei virgină.
Delta Dunării a rămas unul din ultimele bastioane ale vieții săbatice din Europa, cu pescarii ei care trăiesc încă în căsuțe de stuf, și care atunci când nu sunt în bărci se deplasează cu căruțele din sat în sat, pe ulițe prăfuite, ca în vremurile frumoase ale vacanțelor la bunici. Delta Dunării include în jur de 360 de specii de păsări și 50 de specii de pești de apă dulce, fiind casă pentru milioane de păsări de pe toate meridianele globului. Fauna acestui ecosistem unic mai cuprinde specii de mamifere, păsări, reptile, amfibieni, pești, crustacee, melci, moluște și insecte, majoritatea protejate.
Potențialul turistic al Deltei este uriaș, foarte mulți turiști străini vor să vadă acest loc atât de special. În ultimii ani s-au înregistrat creșteri semnificative în această direcție, s-au construit hoteluri și pensiuni moderne, dotate cu toate facilitățile necesare pentru petrecerea unei vacanțe de neuitat. Au apărut vase de croazieră și șalupe rapide, care oferă posibilitatea de a vizita celebrele canale ale deltei, zonele acoperite de stuf și coloniile de pelicani, una din atracțiile de vârf ale locului.
Dacă ai norocul să fii invitat la masă de unul din locuitorii zonei, vei avea plăcerea de a descoperi celebrele delicatese pescărești, borșul, saramura sau peștele prăjit. Pentru cei pasionați de pescuit, dar și pentru fotografii profesioniști sau amatori, Delta Dunării reprezintă locul preferat. Iar dacă poți prinde un răsărit sau un apus de soare într-o barcă, printre nuferii prezenți la tot pasul, vei simți ce înseamnă magia acestui colț de rai. Delta Dunării cuprinde cea mai întinsă suprafață compactă de stuf din lume, fiind a doua ca mărime din Europa, după delta fluviului Volga, și ocupă locul trei în lume ca importanță a biodiversității.
Obligația noastră, a tuturor, este să păstrăm intactă lumea minunată a Deltei, să nu distrugem acest loc fascinant, vestit pentru fauna și flora sa unice. Pe lângă frumusețea peisajului, Delta oferă și o invitație la cunoașterea arhitecturii și tradițiilor lipovenești, sau o vizită la casa bătrânească în care a crescut unul din cei mai mari sportivi pe care i-a dat România, legendarul Ivan Patzaichin.
Așadar, o mulțime de motive pentru care merită să faceți o vacanță în Deltă. Nu veți regreta această evadare din aglomerația orașelor, pentru a vă destinde într-o oază de liniște și pace.