Aparținând de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Mănăstirea Soborul Sfinților Apostoli din Bârsana este situată la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmației, pe Valea Izei, în inima ținutului de vis al Maramureșului. Bârsana este una dintre cele mai frumoase așezăminte de cult, o mănăstire de maici care își dau silința ca locul să arate impecabil, curat și îngrijit, cu multă verdeață și flori peste tot.
Ansamblul monahal a fost construit din lemn, respectând tradiția locală. Acesta este compus din mai multe secțiuni: poarta specifică maramureșeană, turnul cu clopotniță, biserica având o înălțime de 57 m, altarul de vară, chiliile călugărilor, capela construită pe mai multe nivele, casa maiștrilor și casa artiștilor. Recent a fost construit și Muzeul din incinta mănăstirii. Chiar localnicii au muncit la fundaţia bisericii, care a fost săpată într-o singură zi, fiecare mândrindu-se cu aportul adus la ridicarea lăcașului de cult.
Bârsana este o localitate cu oameni harnici, veseli și ospitalieri și una din comunele importante din Maramureș. Prima atestare documentară referitoare la comună este din 1326, când, printr-o diplomă, regele Carol Robert I de Anjou recunoaște în aceste locuri pe cneazul Stanislau, iar, în alt document, același cneaz este numit „fiul lui Bârsan”, nume care vine de la oile bârsane, vestite pentru lâna moale, deasă și lungă.
După o serie de mutări ale vechii bisericii de lemn, determinate de războaiele cu tătarii sau epidemii apărute în zonă de-a lungul timpului, Bârsana revine la viața monahală. În anul 1993, PS Justinian Chira, episcopul Maramureșului și Sătmarului, a binecuvântat acest loc pentru o nouă mănăstire. De atunci, în fiecare an, pe 30 iunie, Mănăstirea Bârsana cinstește pe cei 12 apostoli ocrotitori ai lăcașului. Pentru maramureșeni, sărbătorile sunt foarte importante. În zilele de sărbătoare nu se muncește, localnicii merg la biserică pentru slujbă, cu întreaga familie. Se strâng apoi acasă și pregătesc mese mari la care turiștii sau cei aflați în trecere sunt primiți cu brațele deschise.
Încântătoarea zonă a Maramureșului se înscrie astfel în circuitul marilor valori turistice și culturale internaționale. Trecutul, dar și prezentul acestui colț de rai, vestigiile străvechi și lăcașurile sale sfinte, precum vestitele biserici din lemn, duc peste hotare faima ținuturilor de vis din țara noastră. Mănăstirea Bârsana a devenit astfel vatra spirituală a creștinătății din Țara Maramureșului, iar pentru turiști reprezintă un minunat popas pentru odihnă, relaxare și reculegere.