Autocarele cu turiști germani sosesc an de an, ca într-un impresionant ritual, în localitatea Biertan din inima Transilvaniei. Pentru ei, Biertan este leagănul copilăriei părinților și bunicilor, una din cele șapte așezări germane de sași care sunt incluse în patrimoniul Unesco. Aici, în Biertan, oamenii își păstrează obiceiurile și tradițiile, se deplasează în frumoase căruțe trase de cai și își vând produsele în aceeași piață din centrul localității, așa cum făceau și înaintașii lor.
În inima micului sat din Ardeal se află o biserică fortificată din secolul XV, care fost, timp de 300 de ani (1572-1867), sediul Episcopiei Evanghelice și centrul religios al sașilor din Transilvania. Trebuie menționat faptul că din cele aproape 300 biserici fortificate, ridicate între secolele XV și XVI în Ardeal, biserica-cetate din Biertan a trecut cel mai bine examenul trecerii timpului, fiind foarte bine conservată. Biserica este situată pe un deal, în centrul așezării, înconjurată de văi și dealuri acoperite de culturi de viță-de-vie, porumb și frumoase păduri. Complexul a fost construit în stilul gotic, cu elemente carcateristice Renașterii, ceea ce sporește măreția acestui edificiu vizitat de mii de turiști.
Corpul central este format din biserica celor „trei nave”, toate boltite în rețea. Altarul a fost realizat din lemn și este împodobit cu 24 de icoane ce descriu scene biblice. Pictura principală arată Răstignirea lui Iisus și pe Fecioara Maria alături de Maria Magdalena, care îmbrățișează crucea. Amvonul a fost realizat în piatră și se distinge prin picturile cu personaje biblice. Zidul de interior, din aceeași epocă, a fost întărit în cursul secolului al XVI-lea cu 8 turnuri, el ridicându-se într-o frumoasă spirală, întărit de trei turnuri poziționate în jurul dealului.
Biserica din Biertan are în componență mai multe turnuri, denumite în funcție de scopul și semnificția fiecăruia: turnul cu ceas, turnul cu clopot din lemn, turnul mausoleului, turnul catolic, turnul primăriei sau turnul Slăninii, așa cum era denumit turnul interior, care era folosit ca depozit pentru alimente când cetatea era asediată.
Biserica fortificată adăpostește și o încăpere cu o destinație specială, numită bastionul închisorii. Dacă un cuplu din sat dorea să divorțeze, trebuia să treacă o probă de răbdare și conviețuire. Cei doi erau închiși într-o cameră, unde aveau la îndemână doar câteva tacâmuri: o singură furculiță, o lingură, o cană și un singur pat, pentru tot timpul șederii. Astfel, erau încurajați să treacă peste problemele apărute în căsnicie, pentru evitarea divorțului, care în acele vremuri nu era privit cu ochi buni. Acest „tratament” pare-se că a dat roade, legendele locului vorbind despre un singur divorț pe timpul celor 300 de ani cât a fost aplicată judecata săsească.
Foarte mulți turiști au poposit de-a lungul anilor în micuțul sat Biertan, încrememit parcă în timp, cu străduțele sale pavate cu piatră și împodobite cu arcade medievale. Pe o colină, în centrul satului, se află una dintre cele mai impunătoare şi bine păstrate cetăţi ţărăneşti din Transilvania, Biserica Fortificată, un adevărat simbol al locului. Celor pasionați de istorie, mai ales de trecutul medieval al României, le recomandăm să nu rateze acest obiectiv turistic de mare valoare, care atrage în continuare vizitatori din toate colțurile Europei.